1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Düşük faiz dönemi sona erdi! Analistlere göre geride kalan bir dönem olarak nitelendiriliyor!

Düşük faiz dönemi sona erdi! Analistlere göre geride kalan bir dönem olarak nitelendiriliyor!

featured
service

Son zamanlarda enflasyonun yükselmesiyle birlikte Federal Rezerv faiz oranlarını artırarak nötr seviyeyi aşmaya çalışıyor. Ancak enflasyondaki düşüş, ekonomik faaliyetlerin de sürdürülebilirliğiyle birlikte nötr faiz oranlarının önemini artırabilir. Eğer nötr seviye yükselmişse, kısa vadeli faiz oranları daha uzun süre yüksek kalabilir veya enflasyon düşmeye devam etse bile faiz oranlarının düşürülmesi gecikebilir. Bu senaryo, uzun vadeli tahvil getirilerinin korunmasına da yardımcı olabilir ve yüksek getiriler, mortgage ve şirket tahvillerinde faizlerin uzun süre yüksek kalacağı anlamına gelir.

Federal Rezerv yöneticileri her çeyrek faiz oranlarının uzun vadede nerede kalabileceği konusunda projeksiyonlarını paylaşıyor. Bu projeksiyonlar, nötr seviyenin belirlenmesine yardımcı oluyor. Medyan tahminlere göre, nötr oranlar 2012’deki %4,25 seviyesinden 2019’da %2,5 seviyesine gerilemişti. Enflasyon çıkarıldığında, nötr oranın %0,5 olduğu tahmin ediliyor. Haziran ayında medyan tahminler hala %0,5 seviyesindeydi.

Nötr faiz oranının yükselişinin nedenleriyle ilgili olarak analistler üç ana sebep göstermektedir. İlk olarak, ekonomik büyümenin Fed’in uzun vadeli “potansiyel” hedefi olan %2’lik tahminlerden daha yüksek seyretmesidir. Bu durum, şu anda %5,25 ve %5,5 arasında olan Fed faiz oranlarının ekonomi için çok sıkı olmadığını göstermektedir. Richmond FED Başkanı Tom Barkin, “Eğer %5,25 faiz oranlarından ekonomi potansiyel üzerinde çalışıyorsa, bu bize nötr oranın düşündüğümüzden daha yüksek olabileceğini gösteriyor” demiştir.

Pandemi öncesinde Williams’ın modelini takip eden Richmond FED’in oluşturduğu bir model, reel nötr faiz oranlarını %2’ye çıkarmıştır. Bu da nötr faiz oranının yükselişine katkıda bulunan bir faktördür.

Bu nedenlerden dolayı nötr faiz oranı yükselmektedir. Ancak, kesin sonuçlara varmak için daha fazla veri ve analiz gerekmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Düşük faiz dönemi sona erdi! Analistlere göre geride kalan bir dönem olarak nitelendiriliyor!
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz