4 yıl önce ekildi, verimi yüz güldürdü! Satın alma garantisi bulunuyor, yaprağından yağına kadar kullanılıyor

4 yıl önce ekildi, verimi yüz güldürdü! Satın alma garantisi bulunuyor, yaprağından yağına kadar kullanılıyor

Turizmi bir sanayi, eğitim, tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin bir arada bulunduğu ender şehirler arasında yer alan Kocaeli, Büyükşehir Belediyesi bünyesinde hayata geçirilen projelerle adından söz ettiriyor. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın kırsal kalkınma hamlelerinin önemine değindim. Katma değeri yüksek ürünler arasında yer alan biberiyeye destek sağlandığını belirten Büyükakın, tıbbi nane ve oğul otu yetiştiriciliklerine destek sağlandığını da aktar. Kapsamda hem üretici kazanıyor hem de atıl durumdaki araziler tarıma kazandırılmış oluyor.

Proje ile birlikte bugüne kadar 5 milyon tıbbi ve aromatik bitki ekimi gerçekleştirildi. Kırsaldan kente göçün engellenmesi amacıyla teşvikler sağlanırken çiftçilere de yeni istihdam alanları oluşturuluyor.

Bu sezon ilk biberiyenin hasadı Kandıra ve Karamürsel ilçelerinde yapılmaya başladı. İnsan gücüyle ve aynı zamanda tasarımı ve üretimi tamamen milli ve yerli imkanlarla yapılan römork yüklemeli tıbbi ve aromatik bitki hasat makinesi ile hasat süreci sürdürülüyor. İlk kez Kocaeli’de kullanılan makine sayesinde hasat bitkilere zarar vermeden seri bir şekilde toplanıyor.

Büyükşehir Belediyesi Sekapark AŞ’nin kontrolörlüğünde 5 üretim yılı boyunca tüm tarımsal faaliyetler, çiftçilere ait sertifikalandırma süreci, eğitimler ve saha uygulamalarının takibi, uluslararası standartlara uygun olarak organik bitki sertifikalandırma doğrultusunda yapılıyor. Satın alma garantisi ile fide dikimi gerçekleştirilen arazilerde ise yıllık bitkisel ürünler sigortalı Sekapark AŞ tarafında poliçeler ile karşılanmaktadır.

Tıbbi aromatik bitkiler Türkiye’de önemli bir yere sahiptir. Uçucu yağlar ilaç, takviye Gıda ve Kozmetik sektöründe kullanılıyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi işbirliğinde sürdürülen proje ile birlikte üreticide verimden memnun kalıyor.

Exit mobile version