Eşinin kanser tedavisi için ekti, talep yağınca mesleği oldu! Eşi kanseri yenince herkese bu meyveyi önerdi

Eşinin kanser tedavisi için ekti, talep yağınca mesleği oldu! Eşi kanseri yenince herkese bu meyveyi önerdi

Eşinin geniz kanserine yakalanması ile birlikte araştırmaya giren Tahsin Tosun, antioksidan açısından zengin çalı öeyvesi olan aronyanın sağlığa olan faydalarını öğrendi. Bir süre tedavi gören eşini tıbbi tedavisi başarılı olunca tükettiği aronya bitkisinin kansere olan desteğini herkese anlattı. Konya’nın Sarayönü ilçesinin Kurşunlu Mahallesi’nde hububat üretimi yapılan arazi arasında 8 dekarlık bir bahçe kuran Tosun, bahçeye ilk olarak 2015 yılında 200 adet aronya bitkisi fideledi. Taleplere yetişemez bir hale gelince fidan sayısını 1200’e yükselten Tosun 22 yıldır özel sektörde yaptığı inşaat malzemeleri pazarlama işini bırakarak yetiştiriciliğe başladı.

Eşinin tedavisinden önce aronya meyvesini bilmediğini anlatan Tahsin Tosun, “Aronya yetiştiriciliğine aronya meyvesini tanıdıktan sonra karar verdik. Aronya meyvesiyle tanışmamız da eşimin rahatsızlığından dolayı oldu. Kanser tedavisi gördü, tedaviyi olumlu sonuçlandırdıktan sonra, hastalık tekrar oluşmasın, bağışıklık sistemi güçlensin diye aronya meyvesi ile tanışıp yurt dışından tedarik ederek kullanımına başladık. Daha sonra ise aronya yetiştiriciliğine merak sardık ve aronya meyvesini yetiştirmeye başladık. Kendimize ve çevremize ulaştırmak için ilk olarak 200 fidan ektik, daha sonra bahçeyi 8 dekar alana çıkarttık” şeklinde konuştu.

Antioksidan değerleri açısından yüksek olan aronya meyvesinin yetiştiriciliğini üstlenen Tahsin Tosun, bu işe başladığında çevresinde dalga geçenlerin bile olduğunu söyledi. Yetiştiriciliğe başladığında adını bilen kimsenin olmadığını söyleyen Tosun, ülke genelinde araştırma enstitüsünde bitki yetiştiriciliği çeşitleri onaylanması ile Türkiye’de aronya meyvesinin duyulmaya başladığını aktardı.

Aronya meyvesi kayısı, kiraz gibi keyif vermese de ağızda hafif buruk tadıyla eşsiz bir deneyim yaşatıyor. Çalı bitkilerinin genellikle buruk bir tada sahip olurken aronya meyvesinin yüksek antioksidan içeriği ile birlikte düzenli tüketimde vücudun hastalıklara karşı direncini arttırdığı biliniyor. Şeker hastalığı, tansiyon, karaciğer rahatsızlığı, kanser gibi hastalıklara fayda sağlayan aronya, son yılların gözde meyveleri arasında görülmektedir.

Exit mobile version