Görme Engelli Avukatlardan Ankara Barosu’nun Kararına Tepki: ‘Ayrımcı Uygulamaya Karşı Mücadelemiz Sürecek’

Görme Engelli Avukatlardan Ankara Barosu’nun Kararına Tepki: ‘Ayrımcı Uygulamaya Karşı Mücadelemiz Sürecek’

Kararı, basın bildirisiyle duyuran Ankara Barosu üyesi görme engelli avukatlar, duruma tepki göstererek Anayasa’nın ilgili hükümleri ne dikkat çekerek baronun kararını kınayarak “Ankara Barosu üyeleri olarak görme engelli avukatlara yapılan bu ayrımcı ve eşitliğe aykırı uygulamanın ortadan kalkacağı ana kadar mücadelemiz sürecektir.” ifadelerini kullandı.

28 Eylül saat 11.00’de Ankara Barosu önünde basın açıklaması yapacaklarını duyuran avukatlar, ilgili kararın geri çekilmesini talep etti.

Ankara Barosuna Üye Görme Engelli Avukatlar imzasıyla yayımlanan basın bildirisinde şu ifadeler yer aldı:

“Türkiye koşullarında görme engelli kişilerin başarıyla icra ettikleri mesleklerden birisi de avukatlık mesleğidir. Hiç kuşku yok ki, her avukatın yaptığı gibi görme engelli avukatın da başarılı bir şekilde mesleğini icra edebilmesi, onun hukuk alanında yayınlanmış eserlere kolayca erişmesi ile olanaklı olabilecektir. Zira gerekli araştırmalar yapılmadan bir davanın açılabilmesi, açılan davada usul işlemlerinin yapılabilmesi çok sayıda kaynağın taranmasıyla mümkün olabilir.

Bu düşünceden hareketledir ki, 1136 sayılı “AVUKATLIK KANUNU”nun “Baroların kuruluş ve nitelikleri” başlıklı 76. Maddesinin 1. fıkrasında:

“Barolar; avukatlık mesleğini geliştirmek, meslek mensuplarının birbirleri ve iş sahipleri ile olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni sağlamak; meslek düzenini, ahlâkını, saygınlığını, hukukun üstünlüğünü, insan haklarını savunmak ve korumak, avukatların ortak ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla tüm çalışmaları yürüten, tüzel kişiliği bulunan, çalışmalarını demokratik ilkelere göre sürdüren kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşlarıdır.” biçiminde açık bir kurala yer verilmiştir. Bu düzenlemeden hareketle, baroların kamu kuruluşu niteliğinde bir meslek kuruluşu olduğu, avukatların ortak ihtiyaçlarını karşılamak gibi bir görevi bulunduğu kuşkusuzdur. Avukatların baro tarafından karşılanacak ortak ihtiyaçları arasında hukuksal alanda yayınlanan bilimsel eserlere erişimlerinin başta geldiği tartışmasızdır. Yine aynı Kanun’un 110. Maddesi ise, Türkiye Barolar Birliği’nin görevlerini açıkça saymış, bu görevler arasında “Avukatların meslekte gelişmelerini teşvik edecek ve sağlayacak her türlü tedbirleri almak”, “Baro mensuplarının ilmi ve mesleki seviyelerini yükseltmek için kitaplık açmak, dergi çıkarmak, konferanslar düzenlemek, telif ve tercüme eserler meydana getirilmesini teşvik etmek” görevlerinin de Türkiye Barolar Birliği’nin asli görevleri arasında olduğunu açıkça belirtmiştir. Hiç kuşku yok ki, hukukta var olan kıyas yöntemi yoluyla, “AVUKATLIK KANUN”unun 110. Maddesinde sayılan söz konusu bu görevlerin, il barolarınca da yerine getirilmesi gereken asli bir görev olduğunu söylemek hiç de Kanun dışı bir yaklaşım olarak değerlendirilemez.

Nitekim, yukarıda sözü edilen yasa kurallarından hareketle, gerek Türkiye Barolar Birliği gerekse de, diğer barolar tarafından barolar bünyesinde avukatlara yönelik kütüphanelerin hizmet vermeye devam ettiği herkesçe bilinmektedir.

Bu bağlamda Ankara Barosu tarafından oluşturulan baro kütüphanesindeki hukuksal içerikte yayınlanmış eserlere her avukat gibi Ankara Barosu’na üye olan görme engelli avukatların da erişim hakkının bulunduğu kuşku götürmez bir gerçektir. Nitekim, bu düşünceden hareketle, Ankara barosunun 2010 tarihinde yönetiminde görev alan değerli baro yönetim kurulu üyeleri, aldıkları bir kararla, Ankara barosu kütüphanesinde bulunan hukuksal içerikteki yayınlardan, baroya mensup görme engelli avukat üyeleri ile Türkiye genelinde avukatlık yapan görme engelli avukatların da erişimlerinin sağlanması için, baro kütüphanesi içerisinde görme engelli avukatlara yönelik de bir kütüphane oluşturulmuş; hukuk alanında yayınlanan eserler taranmak suretiyle görme engelli avukatların bu kaynaklardan faydalanması sağlanmıştır. Bu yapılırken üyelik sistemi oluşturulmuş, sağlık kurulu raporu ya da engelli kimliğini ibraz eden her görme engelli avukat, bu kütüphaneden yararlandırılmıştır.

Exit mobile version