Batı Akdeniz bölgesi, Türkiye’nin toplam kiraz ihracatının yaklaşık yüzde 40’ını karşılamakla kalmıyor, aynı zamanda üretim potansiyeliyle de dikkat çekiyor. Isparta, bölgedeki en yüksek üretim oranına sahip il olarak öne çıkıyor ve burada kiraz hasadı başladı. Yaklaşık 2,5 ay sürecek hasat döneminde dalından toplanan kirazlar, hem iç piyasaya hem de yurtdışına gönderiliyor.
BAİB Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, kirazın Türkiye için önemli bir ihraç ürünü olduğunu vurguladı. “Dünyada üretim alanında ilk sıradayız, 650 bin ton civarında bir üretimimiz söz konusu. İhracatta ise dünyada üçüncü sıradayız. İlk sırada Şili, ikinci sırada ABD geliyor. En yüksek üretimi yapıp, onların altında ihracat yapmak bizim için üzücü ama beklenen seviyelere ulaşmak için çeşitli çalışmalar yapıyoruz” dedi.
Türkiye’nin kiraz ihracatı ağırlıklı olarak Almanya, Rusya, Avusturya ve İtalya’ya yapılıyor. Geçen yıl Almanya’ya gerçekleştirilen 95 milyon 520 bin dolarlık kiraz ihracatının 53 milyon 665 bin dolarlık kısmı, BAİB üyeleri tarafından yapıldı. Rusya’ya yapılan 44 milyon dolarlık ihracatın ise 9 milyon dolarlık kısmı yine BAİB üyelerinden geldi. Çavuşoğlu, Uzak Doğu pazarına ihracatın kargo maliyetleri nedeniyle zorlandığını, ancak gerekli destekler sağlandığında bu pazarda da büyüme potansiyeli olduğunu belirtti.
Çavuşoğlu, iklim değişikliklerinin kiraz üretimini olumsuz etkilediğini ve bazı bölgelerde rekolte düşüşlerine neden olduğunu söyledi. Isparta Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Tuğrul ise kentte 40 bin dekar alanda kiraz üretimi yapıldığını ve yaklaşık 5 bin üreticinin geçimini bu üründen sağladığını ifade etti.
Yorumlar kapalı.