Hatay’da arkeologları şaşkına uğrayan keşif! 3500 yıllık alışveriş fişi bulundu

Hatay’da arkeologları şaşkına uğrayan keşif! 3500 yıllık alışveriş fişi bulundu

OdaTV’de yer alan haberde Bakan Ersoy, kibrit kutusu büyüklüğündeki bu tabletin Geç Tunç Çağı’nın ekonomik yapısını ve devlet sistemini anlamak adına yeni bir perspektif sunacağını belirtti. Tabletin 28 gram ağırlığında olduğunu söyleyen Ersoy, bu eserin arkeoloji dünyasında büyük heyecan yarattığını vurguladı. Geçtiğimiz yıl da aynı bölgede Akadca yazılmış ve kent satışı sözleşmesine dair bilgiler içeren bir kil tablet bulunmuştu. Bu tablet, müzeye alınarak korunmuştu.

Tarihî eserde, mobilya alımına dair ayrıntılı rakamlar ve alışverişin kimler tarafından gerçekleştirildiğine dair bilgiler yer alıyor. Dil bilimciler, Mukiş Krallığı’na ait bu tablet üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Bu keşif, bölgedeki ekonomik ve sosyal yaşam hakkında daha fazla bilgi edinmemize olanak tanıyacak.

​​​​​​​

Amik Ovası’nda yer alan Aççana Höyük’teki arkeolojik kazılar, ilk olarak 1930’lu yıllarda başladı. Türk arkeologlar, 24 yıl önce yeniden kazı çalışmalarına başladı ve bu süreçte 3 bin 400 yıl öncesine ait birçok eşsiz parça ortaya çıkarıldı. İskeletlerden alınan DNA örnekleri, o dönemde göç ve ticarete bağlı insan hareketliliği hakkında önemli veriler sundu. Bugün tarım ve gastronomi ile öne çıkan Amik Ovası’nın, o dönemde ticaretin merkezi olduğu belirlendi.

Exit mobile version