1. Haberler
  2. Gündem
  3. Hukuk kangreni

Hukuk kangreni

featured
service

Muhalefet partileri Can Atalay’ın milletvekilliğinin iade edilmesi gerektiğini belirtirken AYM kararı sonrası gözler TBMM’ye çevrildi.

YM’nin ‘hak ihlali’ hükmüne rağmen Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin kararı TBMM’de okunarak Can Atalay’ın milletvekilliği düşürüldü. Atalay’ın avukatlarının yanı sıra muhalefet partileri de kararın iptali için AYM’ye başvurdu. Yüksek Mahkeme’nin 22 Şubat’ta verdiği yeni ‘hak ihlali’ hükmünün gerekçesi Resmi Gazete’nin 1 Ağustos tarihli sayısında yayımlandı. Yargıtay dairesinin hak ihlali kararını uygulamamasının ‘hukuki değerden yoksun olduğu’ kaydedildi.

argıtay kararının TBMM’de okunmasıyla, Atalay’ın vekilliğinin düşmüş sayılamayacağı belirtildi. Gelişmenin, AK Partili Tuğrul Türkeş’in Kavala ziyareti gündemdeyken yaşanması dikkat çekerken Atalay’ın avukatı Deniz Özen “AYM kararları bağlayıcı” diyerek tahliye çağrısı yaptı. CHP lideri Özel de “Atalay hızlıca cezaevinden bırakılmalı. Meclis açılınca AYM kararı okutulup tutanaklara geçirilmeli. TBMM Başkanı’nca kürsüye davet edilerek yemin etmeli” dedi.

mansettt.jpg

AYM kararı sonrası gözler Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne çevrildi. Muhalefet partilerinin genel başkanları ve yöneticilerine göre, AYM kararıyla birlikte Atalay’ın milletvekilliğinin ‘derhal’ iade edilmesi gerekiyor. AYM’nin kararının, Atalay’ın tahliyesi ve Meclis’e dönüşü için yeterli olduğunu belirten CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın “An itibariyle Yargıtay’ın kararının yok sayılmasını öngören bir AYM kararı var. Bu durum Can Atalay’ın hem salıverilmesini hem de Meclis’e gelmesini gerektirir” dedi. Gazete Duvar’ın habertine göre Atalay’ın milletvekilliğinin iadesi için; çalışmalarına yaz arası veren Meclis’in olağanüstü toplantıya çağrılması da muhalefet partilerinin önündeki bir başka seçenek. Meclis İç Tüzüğü’ne göre Meclis’i olağanüstü toplantıya çağırmak için yeterli milletvekili sayısına sahip tek muhalefet partisi CHP. Günaydın ayrıca “Şu anda kapalı olan Meclis 15 Ağustos’ta Meclis Başkanının çağrısıyla bir günlüğüne açılacak. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın Genel Kurul’ hitap edecek. Bu oturumda AYM’nin hüküm cümlesini okuyarak kayda geçireceğiz” dedi. Uçum’un sözlerine de değinen Günaydın “Mehmet Uçum AYM kararını tanımadıklarını ifade etti. Bu Saray açıklamasına benziyor. Krizin başına dönüldü” ifadelerini kullandı.

Anayasa Mahkemesi, 22 Şubat’ta TBMM tarafından vekilliği düşürülen Can Atalay için verdiği ‘milletvekilliğinin düşürülmesi yok hükmünde’ kararını önceki gece Resmi Gazete’de yayınladı. Aylar öncesinden alınan kararın Yüksek Mahkeme’de başkan değişikliğinden sonra açıklanması hukukun içinde yaşanan krizi gösterirken, farklı senaryolar da çizildi. Hukukçular ‘Muhalefet kararı TBMM’de okuyup vekilliğin canlandığını ilan edebilir’ derken, Beştepe’den yapılan açıklamada ‘AYM’nin icrai yetkisi yok’ görüşü savunuldu. CHP ise hukuk krizinde başa dönüldüğünü belirtti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Hukuk kangreni
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz