Bölünmüş yol ağlarının hareket eden trafiğin %83’üne hizmet verdiğini dile getiren Bakan Uraloğlu, “Karayollarımıza yaptığımız yatırımlar sayesinde 100 milyon taşıt-kilometre başına hayatını kaybeden kişi sayısında yüzde 81’lik bir azalma sağladık. Ancak bununla yetinmiyoruz, yollarımızı akıllı ulaşım sistemleri ile donatarak yol güvenliğini en üst düzeye çıkartıyoruz. Akıllı ulaşım sistemleri ile hayatları kurtarıyoruz” dedi.
Karayolu altyapısının inşa edilme sürecinde teknolojiden yararlandıklarını dile getiren Uraloğlu, küresel trendlere dikkate alarak akıllı ve otonom teknolojilerin hayatımıza dahil edildiğini belirtti. Araçlardaki otonom sürüş sistemleri için yeni gelişen altyapıların hazır hale getirilmeye devam ettiğini ifade eden Uraloğlu, akıllı yol denilen ulaşım sistemleri ile Türkiye’nin donatılmaya devam edeceğini aktardı.
Kooperatif ve Akıllı Ulaşım Sistemlerine (K-AUS) Yönelik Merkezi Yazılım Platformu Geliştirilmesi Projesi’nin başladığına da yine Uraloğlu, Türkiye’nin e-devlet yapısını da kuran Türksat A.Ş., K-AUS Yazılım Platformu’nun yerli ve milli imkanlarla geliştirileceğini belirtti.
İş süresinin 24 ay olarak planlandığını dile getiren Uraloğlu, bakım devresinin 12 ay olacağını da söyledi. 3 ayrı başlık altında yer alan projenin sistem kapsamında ilk olarak İstanbul’da K-AUS Test ve Uygulama Koridoru uygulamasının başlatılacağını ifade etti. Pilot bölgenin Antalya olduğuna dikkat çeken Bakan Uraloğlu, “Karayolları Genel Müdürlüğü Ana AUS Merkezinde ise tüm kurulacak sistemlerin yazılım altyapısını oluşturacak Akıllı Ulaşım Sistemleri Merkezi Yazılım Platformu ve Mobil Uygulaması’nı devreye alacağız.” dedi.