1. Haberler
  2. Gündem
  3. İstilaya karşı topyekün mücadele etmeli, yerlileri korumalıyız! Uzman isimden çarpıcı uyarı, durum vahim

İstilaya karşı topyekün mücadele etmeli, yerlileri korumalıyız! Uzman isimden çarpıcı uyarı, durum vahim

featured
service

Balon balıklarının 2006’dan bu yana popülasyonlarının ciddi miktarda arttığını dile getiren İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Erhan Irmak, şöyle konuştu:

“Türkiye kıyılarında 7 tane balon balığı türü var. Bunların 5’i indo pasifik kökenli türler. Fakat 5’inin de popülasyonları aynı oranda artmış değil. Bunların içinde ‘lagocephalus sceleratus’ ekosistem açısından en tehlikeli türlerin başında geliyor. Küçük bir türümüz daha var; ‘torquiegener hypselogeneion’. Bu türün popülasyonu son 5-6 yıldır arttı. Özellikle ikisi ekosisteme ciddi manada zarar veriyor.”

Balon balığı türlerinin denizdeki dağılımlarının sıcaklıkla doğrulan ilişkili olduğunu ifade eden Dr. Erhan Irmak, ‘lagocephalus sceleratus’ ve ‘torquiegener hypselogeneion’ türlerinin özellikle Akdeniz’de çok geniş alanlarda yayılım gösterebildiğini söyledi. Ege Denizi’nin kuzeyinde ise etkili olan etezyen rüzgarlarının deniz suyu sıcaklığını düşürdüğünü, bu nedenle balon balığı popülasyonunun Ege Denizi’nin kuzeyinde çok fazla artmadığını ifade eden Dr. Erhan Irmak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu nedenle Ege Denizi’ne çok fazla sokulamıyorlar. Çünkü etezyen rüzgarları Ege Bölgesi’nde yaz döneminde deniz suyu sıcaklıklarını etkiliyor. Kuzeye gittikçe deniz suyu sıcaklıkları düşüyor. Bu yüzden kuzeye yayılımları biraz sınırlı. Özellikle Bodrum Yarımadası’nın kuzeyinde popülasyonları düşerken, Datça Yarımadası’nın güneyinde ise balon balığı popülasyonları ciddi miktarda yayılım gösteriyor. Balıkçılar özellikle Akdeniz ve Güney Ege kıyılarında balon balıklarıyla karşılaşıyor.”

balon-baligi-yenir-mi-balon-baligi-zehirli-mi-zararli-2.jpg
Dr. Erhan Irmak

Balon balıklarının 2008 yılından bu yana karaya çıkarılması, avlanması ve satılmasının yasak olduğunu belirten Dr. Erhan Irmak, şu bilgileri paylaştı:

“Risklere karşı önlemlerden biri bu idi. Bakanlık ondan sonra biraz daha ileri götürdü. Çünkü denizlerimizdeki balık popülasyonun azalması dolayısıyla ciddi manada bir sıkıntı yaşandı. Balon balıklarının avlanmasında kuyruk başına verilen destek ödeneği arttı. Büyük boyda olan ‘lagocephalus sceleratus’ türüne destek kuyruk başına 25 TL’ye yükseltildi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
İstilaya karşı topyekün mücadele etmeli, yerlileri korumalıyız! Uzman isimden çarpıcı uyarı, durum vahim
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Ankara Gündem Son Dakika Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Sosyal Medyada Biz