Japon deprem uzmanı son dakika açıkladı! Tam 3 şehri uyardı: Şiddetli deprem bekleniyor

Japon deprem uzmanı son dakika açıkladı! Tam 3 şehri uyardı: Şiddetli deprem bekleniyor

Deprem Tehlikesi ve Önlemler

Yoshinori Moriwaki, Iğdır’da yaptığı açıklamalarda, Türkiye’nin deprem riskini değerlendirdi. Türkiye’de depremlerin birbirini izlediğini belirten Moriwaki, geçmişten örnekler vererek depremlerin nasıl oluştuğunu açıkladı. Moriwaki, “1939 Erzincan Depremi’nin ardından 1941’de Tokat’ta deprem oldu. Türkiye’de depremler doğudan batıya doğru domino taşları gibi ilerliyor ve bu durum 1999 Gölcük Depremi’ne kadar sürdü” dedi.

( = window. || []).push({});

( = window. || []).push({});

Deprem Uzmanının Iğdır’daki Açıklamaları

“Türkiye’deki iller kıpkırmızı alarm veriyor” diyen Moriwaki, Iğdır’ın ikinci tehlike bölgesinde yer aldığını belirtti. Eski tarihlere baktıklarında bölgede 7 büyüklüğünde bir depremin olmadığını, ancak fay hattı bulunduğu için deprem olmayacağını söylemenin imkansız olduğunu vurguladı. İzmir veya İstanbul’da yaşayanların korkusunun Iğdır’dakilerle kıyaslanamayacağını belirtti.

Deprem Gücü ve Enerji Birikimi

Moriwaki, “Kahramanmaraş’ta meydana gelen deprem, Hiroşima’daki atom bombasının 17 katı büyüklüğündeydi” şeklinde konuştu. Ayrıca, depremlerin büyüklük olarak göründüğünden çok daha güçlü olabileceğini belirterek, Bingöl’de meydana gelen depremlerin yalnızca bir kısmının enerjiyi boşalttığını ve bölgede hala büyük bir enerji birikiminin bulunduğunu ifade etti.

Domino Etkisi ve İkinci Deprem Bölgesi

Moriwaki, özellikle ikinci deprem bölgesindeki üç il için önemli uyarılarda bulundu. “Adana’nın güneyindeki Kıbrıs bölgesi tamamen deprem bölgesinde yer alıyor” diyen Moriwaki, bazen domino taşlarının geri dönebildiğini ve bu durumda Bingöl, Karlıova, Muş ve Bitlis’in tehlikede olduğunu belirtti. Ege Bölgesi’nde büyük depremlerin nadir olduğunu, ancak sık sık orta büyüklükte depremler olabileceğini, en yüksek 6,5 büyüklüğünde depremler beklendiğini söyledi. Marmara Bölgesi’nin de önemli bir risk taşıdığını ifade etti. Moriwaki, “Depremin ne zaman ve nerede olacağını tahmin etmek zor. Eskiden Konya, Karaman, Niğde tarafında deprem olmayacağı düşünülüyordu, ancak deprem meydana geldi. Depremler artık her yerde oluyor” dedi. Japonya’da yapılan araştırmalarda, deprem öncesinde toprak yükselmelerinin uydu aracılığıyla kontrol edildiğini ekledi.

Prof. Dr. Naci Görür’ün Tepkisi

Deprem uyarılarıyla gündeme gelen Yoshinori Moriwaki’ye, Prof. Dr. Naci Görür’den isim vermeden eleştiri geldi. Görür, Moriwaki’nin yer bilimci olmadığını belirterek, “Adam inşaat mühendisi, inşaatla ilgili konuşması gerekirken deprem hakkında konuşuyor” ifadelerini kullandı.

Exit mobile version