Kabus yeniden hortladı! Gece gelen kaşıntılara dikkat, uzmanlar uyardı: Vakalar hızla artıyor

Kabus yeniden hortladı! Gece gelen kaşıntılara dikkat, uzmanlar uyardı: Vakalar hızla artıyor

Son dönemlerde sık sık karşımıza çıkan uyuz vakaları hakkında açıklamalarda bulunan Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Burhan Engin, uzun süredir artışı devam eden Uyuz hastalığının pandemi döneminde ve pandemiden önce bir artış yaşamaya başladığını söyledi. Dirençli ve az vaka görmeye başladıklarını dile getiren uzman isim son iki üç aydır yeniden bir artış olduğunu vurguladı. Poliklinlikte sık sık uyuz vakalarının görüldüğüne dikkat çeken Engin, “ Dirençli vakalar, tedavi ya tam uygulamamış ya uyuzu tam geçmemiş, belli belirsiz kaşıntıları olan, önceden tedavi almış olan vakalar aslında çoğunlukta. Örneğin; bazıları geliyor, 3 ay önce başlamış, bazıları 1 yıl önce başlamış, tedaviler kullanmış. Devletin de onayladığı, ödediği uyuz ilaçları, oral olarak kullanılıyor.” dedi.

Atak geçiren kişilerin kendi veya ailesinin tedavi olduğu durumda kaşıntının azaldığını ancak vakanın tekrardan alevlenmiş olarak dönüş yaptığını söyleyen Engin, en büyük problemin doğru tedavi yapılmaması olduğunu söyledi. Giyilen kıyafetler, sosyal çevre, ev ortamının dezenfekte edilmesi gerektiğini dile getiren uzman isim, uyuzun en çok genital, karın bölgesi gibi vücudun daha saklı bölgelerinde ortaya çıktığını söyledi.

Uyuz tanısı konan kişilerin Yakın çevrede bir uzmana danışması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Engin, aile bireylerinde benzer şikayetlerin görülmemesi durumunda ilaç kullanmadığını belirtti. Temas halinde olan bireylerde bulaş görüldüğüne dikkat çeken uzman isim, lezyonların sonradan çıkabildiğini aktardı. Sosyal hayat, iş yeri, ev içi gibi alanların dezenfekte edilmesi gerektiğini ve hijyene dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Engin, insanların iç içe bulunması, yakın temasın hastalık bulaşında önemli olduğunu aktardı.

Önceden karışım kremler kullanıldığına dikkat çeken Prof. Dr. Engin, hastanın vücuduna uyguladığı bu kremlerin yine uygulandığını ancak ilaçlarla eradike edilmesinin daha kolay olduğunu söyledi. Prof. Dr. Engin, “Neredeyse her gün artık uyuz vakalarını görüyoruz. Tedaviye özellikle uyum göstermeleri çok önemli. Şunları da görmeye başladık; önceden uyuz tanısı almış hasta, sonrasında ilacı defalarca kullanıyor bazen kendisi de alıp kullanıyor. O ilaç da deride irritasyon, egzamaya neden olabiliyor, bu uyuzla çok karıştırılabiliyor. Böyle gördüğümüz vakalar da çok. Hekimlerini iyi dinleyip tedaviyi o şekilde yapmaları, kendi başlarına da çok ilaç almamalarını öneriyorum çünkü uyuzla beraber egzama da tetiklenebiliyor. Sonra tekrar tekrar ilaç verilince de bu bir kısır döngüye giriyor” dedi.

Büyük ya da küçük fark etmeksizin vakaların herkeste görülebildiğine dikkat çeken Çocuk Alerji ve İmmünoloji Uzmanı Prof. Dr. Haluk Çokuğraş, pandemi bitiminden beri 2 senedir gerçekten büyük küçük çocuklarda özellikle ciddi uyuz vakaları ile karşılaşıldığında aktardı. Bu durumun besin alerjisi ile karıştırıldığını söyleyen Çokuğraş, uyuzun Eller, parmak araları, göbek çevresi yerlerde görüldüğüne dikkat çekti.

Exit mobile version