1. Haberler
  2. Gündem
  3. Kızıldeniz’den sürü halinde geldiler! Böylesi ilk kez görülüyor: Üzerinde uzun uzun zehirli dikenleri var

Kızıldeniz’den sürü halinde geldiler! Böylesi ilk kez görülüyor: Üzerinde uzun uzun zehirli dikenleri var

featured
service

Bilgin, su altı deneyimi boyunca pek çok balıkla karşılaştığını belirterek, bu balık türünü ilk defa Türkiye sularında gördüğünü ifade etti. “Daha önce yurt dışında karşılaştığım bu balığın Türkiye’de görülmesi ilginç bir gelişme” diyen Bilgin, bu istilacı türün çok hızlı ürediğini ve yerel deniz ekosistemini tehdit edebileceğini vurguladı. Zehirli dikenlere sahip olan bu balığa dokunulmaması gerektiğini de belirterek, çizgili kedi balığının gece aktif olan ve sürüler halinde yaşayan bir tür olduğunu ekledi.

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, çizgili kedi balığının Kızıldeniz’den Akdeniz’e göç eden bir tür olduğunu doğruladı. “Bu tür ilk başta İsrail, sonrasında Lübnan ve Suriye kıyılarında tespit edildi. Daha sonra İskenderun ve Mersin kıyılarında da görüldü. Biz bu türü bekliyorduk ama Antalya Körfezi’nde şimdiye kadar bu türe rastlamadık. Ancak geçenlerde biz görüntü geldi. Gazipaşa’da bir balıkçı bu türü yakalamış, bundan dolayı artık Antalya Körfezi’ne girdiğini tespit etmiş olduk. Gazipaşa, Antalya Körfezi içerisinde yer alan bir bölge. Dolayısıyla ardından Alanya’da çekilen bu görüntüleri izledim. Bu balık ufak ve zehirli bir dikeni olan bir tür. İsrail’de yapılan balıkçılık çalışmaları sırasında bu tür en yaralamalara neden oluyor. Balıkçılarımız bu konuda dikkat etmelidir. Kıyılarımıza girdi, artık bundan sonraki süreçte bu tür batıya doğru üremeye devam edecektir. Yakalandığı zaman yüzgeç kısımlarında dikenleri var ve bu dikenler zehirli, buna dikkat etmemiz gerekiyor. Kızıldeniz’den Akdeniz’e geçen birçok tür bu şekilde zehirli” diyen Gökoğlu, bu istilacı türün hızla ürediğini ve yerel deniz yaşamını tehdit edebileceğini belirtti.

Gökoğlu, küresel ısınmanın ve iklim değişikliğinin bu tür istilacı balıkların Akdeniz’e göç etmesini kolaylaştırdığını belirterek, “Bu balığı yakaladığımız zaman temastan kaçınarak eldiven gibi şeyler kullanılması lazım. Ufak bir balık ama sürüler halinde hareket ediyor. Taş altlarında veya bir oyuğun içerisinde saklanıyorlar. Tüketimi henüz şu anda yok, tabii ki siz onu tüketmeye çalışırsanız da eti yenebilen bir balık. Dışarıdan gelen her yabancı tür ekosistemi değiştirir. İklim değişikliğinden dolayı Kızıldeniz ve Akdeniz’in arasındaki eşiğin giderek daraldığını gösteriyor. Bu değişiklik, bu türler için Akdeniz’de uygun ortamlar oluşturuyor. Küresel ısınmadan dolayı geçen sene kışında yaşadığımız gibi, bölge oldukça fazla denizanası geçişi yaşandı” dedi. İklim değişikliği sonucu geçen yıl Akdeniz’de çok sayıda denizanası geçişi yaşandığını hatırlatan Gökoğlu, çizgili kedi balığının da benzer şekilde deniz ekosistemine zarar verebileceğini vurguladı.

Antalya Körfezi’nde ilk kez görüntülendi: Zehirli çizgili kedi balığı

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kızıldeniz’den sürü halinde geldiler! Böylesi ilk kez görülüyor: Üzerinde uzun uzun zehirli dikenleri var
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz