Marmara Denizi’nde müsilaj krizi derinleşiyor: İnsan boyutuna ulaşan tabaka canlıları hapsediyor

Marmara Denizi’nde müsilaj krizi derinleşiyor: İnsan boyutuna ulaşan tabaka canlıları hapsediyor

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Marmara Denizi’ne günlük yaklaşık 4,5 milyon metreküp kanalizasyon suyu deşarj edildiğini belirterek, bunun %53’ünün yalnızca ön arıtmadan geçirildiğini vurguladı. Büyükakın, bu durumun denizde azot ve fosfor birikimine yol açarak müsilaj oluşumunu hızlandırdığını söyledi.

Büyükakın ayrıca, denize deşarj edilen kanalizasyonun %97’sinin İstanbul kaynaklı olduğunu ifade ederek, Marmara’nın kapalı bir havza olmasından ötürü diğer illerden gelen kirliliğin de ciddi olumsuzluklar yarattığını belirtti.

Bilim insanları, müsilajın özellikle yaz aylarında hava sıcaklıklarının artmasıyla daha yaygın hale geleceğini öngörüyor. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı, Marmara Denizi’nin korunması için tüm illerde etkin bir arıtma altyapısının hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti.

Büyükakın, 2021 yılında hazırlanan 22 maddelik müsilaj eylem planını hatırlatarak, evsel atık arıtma sistemlerinin öncelikli hale getirilmesinin şart olduğunu söyledi. “Kocaeli sahillerinden Marmara’ya bir damla bile evsel atık su bırakmıyoruz. Ancak Marmara, kapalı bir ekosistem olduğu için diğer illerdeki yetersiz arıtma sistemleri bu alanı doğrudan etkiliyor,” diyen Büyükakın, Marmara Denizi’nin korunması için koordineli bir çaba gerektiğini vurguladı.

Exit mobile version