1. Haberler
  2. Gündem
  3. O Avrupa ülkesine yerleşmek isteyenlere kötü haber! Bu tarihten önce gidenler şanslı sayılacak

O Avrupa ülkesine yerleşmek isteyenlere kötü haber! Bu tarihten önce gidenler şanslı sayılacak

featured
service

BBC Türkçe’den Yusuf Özkan’ın haberine göre, Hollanda’daki Türkiye kökenli örgütler, Türkiye-Avrupa Birliği (AB) Ortaklık Anlaşması uyarınca böyle bir düzenlemenin mümkün olamayacağını belirterek karara tepki gösterdi. Göç uzmanı avukat İsmet Özkara, bu düzenlemenin yasalara aykırı olduğunu belirterek, konuyu yargıya taşıyacaklarını söyledi.

Hollanda Göç ve Vatandaşlık Dairesi’nden (IND) yapılana açıklamada, yeni yıldan itibaren süresiz oturma izni başvurusu yapan Türkiye vatandaşlarının uyum sınavına tabi olacakları bildirildi. Açıklamada, bu uygulamanın, hükümetin 2022 yılında ‘Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Hollanda’ya uyumu amacıyla’ aldığı karar doğrultusunda hayata geçirileceği vurgulandı. Dönemin Hollanda hükümeti, ‘Türkiye kökenli göçmenlerin Hollanda’ya yeterince uyum sağlayamadığı’ gerekçesiyle aile birleşimi ya da diğer nedenlerle ülkeye gelecek Türk vatandaşlarının uyum sınavına tabi tutulmasına karar vermişti.

Dönemin Sosyal İşler Bakanı Wouter Koolmees, Türkiye vatandaşlarına uyum zorunluluğunu şu sözlerle savunmuştu: “Birçoğunun işi var ve toplumda aktif durumdalar ancak bazılarının Hollandaca ile ilgili sorunları var. Bu nedenle toplumda yollarını bulmakta zorlanıyorlar.”

Bu gerekçeyle hükümet, Hollanda’ya gelmek isteyen Türk vatandaşlarına sınav zorunluluğu getirdi. Türkiye’deki Hollanda temsilcilerinde kursa giden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, B1 düzeyinde dil bildiklerini ve ülke kültürünü tanıdıklarına ilişiksin bir sınava girmek zorunda. Sınavda başarısız olanlara Hollanda vizesi verilmiyor.

İkili anlaşamazlar uyarınca 2020 yılına kadar Hollanda tarafından Türkiye vatandaşlarına yönelik istisnai ayrıcalık uygulanıyordu. Türkiye ile eski adı Avrupa Topluluğu olan AB arasında 1963 yılında imzalanan ortaklık anlaşması ve 1970 tarihli katma protokol, Hollanda’da Türk vatandaşlarına yönelik herhangi bir zorunlu dayatmaya izin vermiyor. Ancak, Hollanda hükümeti, 2016 yılındaki başarısız darbe girişimi sonrası artan sığınmacı akınını gerekçe göstererek, uyum sınavını gündeme getirdi. Hollanda hükümeti, sığınmacı sorunu nedeniyle, Avrupa Adalet Divanı’nın 2014’te verdiği ‘baskın bir kamu yararı nedeni ile ortaklık anlaşması hükümlerinin ihlal edilebileceği’ kararına dayanarak, Türkiye-AB Ortaklık Anlaşması’nın bazı hükümlerini görmezden gelme kararı aldı.

BBC Türkçe’ye konuşan avukat İsmet Özkara’ya göre, daha sonra aile birleşimi ile Hollanda’ya gelecek olan Türk vatandaşlarına uygulanan uyum sınavı zorunluluğu şimdi de Hollanda’da yaşayanları kapsayacak şekilde genişletiliyor. Uyum sınavından geçemeyen Türk vatandaşları, 1 Ocak 2025’ten süresiz oturma izni alamayacak.

İsmet Özkara’ya göre, bu uygulama Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları açısından büyük olumsuzluklar barındırıyor. Hollanda’da yasal olarak 5 yıl süre kalan Türk vatandaşları, bu sürenin sonunda kalıcı oturma hakkına sahip oluyor. AB genelinde geçerli olan bu süresiz oturum izniyle, kalıcı iş sözleşmesi, kredi, konut edinme gibi AB vatandaşlarına tanınan bütün haklardan yararlanılabiliyor. İsmet Özkara’ya göre, uyum sınavına girmeyen Türk vatandaşlarına, 3-5 yılsa yenilenmesi gereken farklı bir oturum izni verilecek. Bu da kalıcı iş kontratı, kira sözleşmesi ve kredi başvurusu başta olmak üzere birçok konuda Türk vatandaşlarının hak kaybı yaşamasına neden olacak.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
O Avrupa ülkesine yerleşmek isteyenlere kötü haber! Bu tarihten önce gidenler şanslı sayılacak
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz