O ilde boş mezar yeri kalmadı! Böyle giderse defin işlemleri durdurulacak: Herkes kara kara düşünüyor

O ilde boş mezar yeri kalmadı! Böyle giderse defin işlemleri durdurulacak: Herkes kara kara düşünüyor

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanı Vahap Saçaklı, Yeniköy Mezarlığı’nın 40 yıldır hizmet verdiğini belirterek, “Bizim yaptığımız istatistiklere göre günlük ölüm oranı 9-11 arasındadır. Tabii bu oluşacak afetlere göre değişkenlik gösterebilir. Böyle bir şey olursa ciddi anlamda sıkıntılar oluşacaktır. Yaklaşık 40 yıldır vefat edenleri Bağlar ilçesindeki Yeniköy Mezarlığı’nda defnediyoruz. Defin alanı olarak bu mezarlıkta 15-20 günlük yer kaldı. Alternatif olarak hemen yan tarafında olan ve belediyeye ait olan Park ve Bahçeler Dolum tesisinin 18 dönümünü ayırdık. Bu da bize 3 ay kazandıracak. Ama bu konuda ciddi sıkıntı yaşıyoruz” dedi. Saçaklı, mezarlık dolmadan önce çözüm üretilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Saçaklı, Yeniköy Mezarlığı’nın hemen yanında bulunan Park ve Bahçeler Dolum Tesisi’nden 18 dönümlük bir alanın geçici olarak mezarlık alanı olarak kullanılmak üzere ayrıldığını açıkladı. Bu alanın yaklaşık 3 aylık bir kullanım süresi sağlayacağını belirtti. Ancak bu çözümün uzun vadeli olmayacağını vurgulayan Saçaklı, mevcut sıkıntılara dikkat çekerek yeni mezarlık alanları oluşturulmasının aciliyet kazandığını belirtti.

Büyükşehir Belediyesi, Sur ilçesindeki Bağıvar bölgesinde yer alan 588 dönümlük bir alanı yeni mezarlık alanı olarak tahsis etmek için çalışmalar yürütüyor. Ancak, tapu işlemlerinin tamamlanması bekleniyor. Saçaklı, “2022’de bu bölgenin Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Mera Komisyonu ile konuşulup, ot bedeli olan 1 milyon 448 bin 232 TL, Büyükşehir Belediyesi tarafından yatırılmış. Daha sonra yapılan çalışmalarda bölgenin mezarlık alanı olması için bir sakınca olmadığı tespit edilmiş olup, Valilikle yapılan görüşmelerde de herhangi bir sakınca olmadığı söylenmiş. Pandemi nedeniyle defin alanlarının tükendiği, bu nedenle toplum sağlığı açısından tahsis talebimizin ivedi olarak değerlendirilmesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü’ne yazdığımız yazı, bakanlığa iletildi. Bizim sıkıntımız, Yeniköy Mezarlığı’nın yetersiz olmasıdır. Bağıvar bölgesindeki alanın tapusunu ivedi bir şekilde belediyeye devretmelerini ve bir an önce projemizi yapmak istiyoruz” dedi.

Exit mobile version