1. Haberler
  2. Gündem
  3. Ohri Çerçeve Anlaşması’nın 23. Yılı: Kuzey Makedonya’daki Etnik Hakların Gelişimi

Ohri Çerçeve Anlaşması’nın 23. Yılı: Kuzey Makedonya’daki Etnik Hakların Gelişimi

featured
service

Kuzey Makedonya’da, 2001 yılında imzalanan ve iç karışıklıkları sona erdiren Ohri Çerçeve Anlaşması’nın üzerinden 23 yıl geçti. Bu anlaşmanın ardından, etnik Arnavutlar başta olmak üzere, ülkedeki diğer azınlık grupların haklarında önemli gelişmeler yaşandı.

1991 yılında Eski Yugoslavya’dan bağımsızlığını ilan eden Makedonya, ilk anayasasında başta Arnavutlar olmak üzere azınlıkların haklarına bazı sınırlamalar getirmişti. 1994 yılında kendi üniversitelerini kurma girişiminde bulunan Arnavutlar, bu çabalarının ardından ciddi bir dirençle karşılaştı. O dönemdeki olaylar, şiddetli çatışmalara ve bir kişinin hayatını kaybetmesine yol açtu.

22 Ocak 2001’de bir grup silahlı Arnavut, Kalkandelen’deki bir polis karakoluna saldırdı. Bu saldırının ardından çatışmalar, ülkenin diğer bölgelerine yayıldı. Uluslararası arabuluculuk sonucunda 5 Temmuz’da genel bir ateşkes sağlandı, ancak bu uzlaşma uzun sürmedi.

En büyük siyasi partilerin katılımıyla 13 Ağustos 2001’de imzalanan Ohri Çerçeve Anlaşması, etnik Arnavutların haklarının artırılması için önemli bir başlangıç noktası oldu. Anlaşma ile Arnavutça resmi dil olarak kabul edildi ve birçok sosyal hakka ilişkin yeni düzenlemeler ortaya kondu.

Ülkedeki Türk toplumu, nüfusun yaklaşık %4’ünü oluşturarak, haklarının yeterli düzeyde tanınmadığını düşünüyor. Türkler, Kuzey Makedonya’nın üçüncü büyük topluluğu olarak, anlaşmanın kendilerini de kapsayacak şekilde revize edilmesini talep ediyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Ohri Çerçeve Anlaşması’nın 23. Yılı: Kuzey Makedonya’daki Etnik Hakların Gelişimi
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz