1. Haberler
  2. Gündem
  3. Ruhban Okulu sürprizi

Ruhban Okulu sürprizi

featured
service

Uzun yıllar tartışmalara konu olan Heybeliada Ruhban Okulu’nda restorasyon sürerken Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, okul binasını ziyaret ederek Patrikhane ve Rum Cemaati yetkilileri ile görüştü. Sürpriz gelişmeyle birlikte Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 12 Mayıs’ta Yunan gazetesine yaptığı açıklamada kullandığı “Ruhban Okulunun açılması için çalışmalar yapıyoruz. Yunanistan’daki Türk azınlığın sorunları için de aynı yapıcı yaklaşımı bekliyoruz” sözleri hatırlatıldı.

Din adamı yetiştirmek üzere 1844’te kurulan okul 1971’de yapılan özel üniversitelerle ilgili yasal düzenleme sonucunda kapanmıştı. Sonraki süreçte kurumun yeniden faaliyete geçmesi yönünde bazı girişimlerde bulunulmuş olsa da Türkiye ile Yunanistan arasındaki gerilimler ve iç siyasetin şartları konuyu gündemden çıkarmıştı. Miçotakis’in üç hafta önce Ankara’ya gelişinde Erdoğan ile gerçekleştirdiği görüşmede konunun yeniden masaya geldiği ileri sürüldü.

50 yılı aşkın bir süredir kapalı olan Heybeliada Ruhban Okulu’nun faaliyetine yeniden başlaması için hükümet tarafından kapsamlı çalışma yapıldığı öğrenildi. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, koordine ettiği çalışmalar çerçevesinde okul yetkilileriyle görüşme gerçekleştirdi. Gelişmenin hükümetin ‘yeni reform paketi’nin gündeme yansıdığı süreçte yaşanması dikkat çekti.

Hükümetin son dönemdeki reform planları arasında yarım asırdır Türkiye’nin gündeminde olan Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılması konusunun bulunduğu öğrenildi. 50 yılı aşkın bir süredir kapalı olan ukulun faaliyetine yeniden başlaması yönündeki talepler zaman zaman gündeme gelirken yeni bir girişim daha başladı. Bu çerçevede, Ruhban Okulu’nun açılması için hükümet tarafından kapsamlı bir çalışma yapılıyor. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in koordine ettiği çalışmalar çerçevesinde bugüne kadarki süreçte yaşanan hukuki ve siyasi adımlar araştırılıyor. Tekin ayrıca bu konuda bazı görüşmelerde de bulunuyor.

1kapak-008.jpg

Bakan Tekin, 29 Mayıs’ta beraberindeki bir heyetle Özel Heybeliada Rum Erkek Lisesi olan Ruhban Okulu’nu ziyaret ederek bilgi almıştı. Tekin, Başrahip Piskopos Vasili Nikolar, Vakıf Başkanı Georgios Stefanopoulos ile diğer ilgililer tarafından karşılanmıştı. Binanın tarihi bir öneme sahip olduğunu belirten Tekin, restorasyon çalışmalarının orijinal mimari yapıya sadık kalınarak yapılmasına dair öneriler sundu; 80 bin kitabın bulunduğu okulun kütüphanesini de gezdi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Ruhban Okulu sürprizi
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz