Yetkililer, erken üretim dönemlerinde kuyular ve rezervuar hakkında yoğun bilgi toplandığını, bu bilgilere dayanarak yapılan üretim optimizasyon değerlendirmeleriyle daha durağan üretim rakamlarının sağlandığını belirtiyor. Sabit şartların oluşmasıyla birlikte günlük üretimde düzenli bir artış bekleniyor.
Sakarya Gaz Sahası’nda Faz 1 kuyularının tamamının devreye alınmasıyla planlanan günlük 10 milyon metreküp hedefine ulaşılması hedefleniyor. Ayrıca, Karadeniz’de farklı alanlarda yürütülen sondaj ve sismik arama çalışmalarıyla gaz potansiyeli bulunan noktalarda arama faaliyetleri devam ediyor.
Akdeniz’de ise, 2017 yılından bu yana sürdürülen petrol ve doğal gaz arama çalışmaları kapsamında, bugüne kadar 10 derin deniz kuyusunun sondajı tamamlandı. Abdülhamid Han sondaj gemisi, Ağustos 2022’den itibaren Doğu Akdeniz’deki çalışmalarına yoğunlaşarak Akseki-1 kuyusunda sondaja devam ediyor. Bölgede yapılan sismik veri toplama çalışmaları ve önceki sondaj sonuçlarının yorumlanmasıyla yeni keşif olasılıkları değerlendiriliyor.
Son olarak, Sakarya Gaz Sahası’nın daha kuzeybatısında açılan Göktepe-1 kuyusunda, Fatih sondaj gemisi tarafından yürütülen çalışmalardan birkaç hafta içinde yeni bir keşif ve ilave rezerv müjdesi bekleniyor. Bu gelişmeler, Türkiye’nin enerji bağımsızlığı yolunda attığı adımların önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.