Yalan haberler İngiltere’de Müslüman avına sebep oldu:“Avrupa’daki müslümanlar koordineli bir saldırı altında”

Yalan haberler İngiltere’de Müslüman avına sebep oldu:“Avrupa’daki müslümanlar koordineli bir saldırı altında”

İngiltere’nin Southport kentinde üç çocuğun öldüğü bıçaklı saldırının ardından yayılan yalan haberler, ülke genelinde ırkçılık ve göçmen karşıtlığına yol açarak şiddet olaylarını tetikledi.

İngiltere’de bıçaklı saldırı: 2 çocuk öldü, 9’u çocuk 11 kişi yaralandı

Hafta sonu en az 150 kişi gözaltına alındı, çok sayıda polis yaralandı. Sosyal medya ve haberler üzerinden saldırganın müslüman bir göçmen olduğu dezenformasyonu yayıldı ancak sonrasında saldırganın İngiltere doğumlu 17 yaşında bir Hristiyan olduğu ortaya çıktı.

İşçi Partisi lideri ve Başbakan Keir Starmer, üst düzey bakanlarla yaptığı toplantı sonrası şiddet içeren protestoları “aşırı sağın haydutluğu” olarak nitelendirerek kınadı. Starmer, protestocuların yasalar karşısında hesap vereceklerini belirterek, “Protestolara katıldığınız için pişman olacaksınız” dedi.Başbakan Keir Starmer, Müslümanlara saldırılar, azınlıkların hedef alınması, sokaklarda Nazi selamları ve polise yönelik saldırılar gibi eylemlerde bulunanların “İngiltere’yi temsil etmediğini” vurguladı.

Bıçaklı saldırı, yaz tatilindeki çocukların sosyalleşmesi için hizmet veren bir merkezde düzenlendi. Southport’daki saldırıda hayatını kaybeden çocuklardan Alice Dasilva Aguiar’ın 9, Bebe King’in 6, Elsie Dot Stancombe’nin 7 yaşında olduğu açıklandı. Saldırı sırasında çocuklar Taylor Swift temalı bir dans etkinliğindeydi. Saldırıda 8 çocuk ve 2 yetişkin de yaralandı. Polis saldırının “terör vakası olarak ele alınmadığını” duyurdu.

Saldırıyla bağlantılı olduğu şüphesiyle 17 yaşındaki bir erkek gözaltına alındı. Yaşı nedeniyle ilk olarak ismi açıklanmadı. Bu, sosyal medyada spekülasyonlara neden oldu. İngiltere’de son seçimde 4 milyona yakın oy alan aşırı sağcı Reform UK partisinin lideri Nigel Farage, sosyal medyadan Southport’taki saldırı sonrası “Gerçek bizden saklanıyor” mesajını paylaştı.

Exit mobile version