– 81 şehirde kurulması gerekli hale getirilmişti: Afad, belediyeleri afetlere karşı hazırlıyor
ANKARA AFAD personeli, belediyelerde kurulması gerekli hale getirilen hafif, orta ve ağır seviyedeki arama kurtarma takımlarını muhtemel afet vakalarına karşı hazırlıyor.
18 Aralık 2021 senesinde Resmi Gazete’de yayımlanan belediye itfaiye idaremeliğinde yapılan farklılıkta; popülasyonu 50 bin ila 100 bin olan mesken yerlerinde “hafif,” 100 ila 300 bin olan mesken yerlerinde “orta”, 300 bin üzeri mesken yerlerinde ise “ağır” seviyede arama ve kurtarma takımı oluşturulması gerekli hale getirilmişti. Bu çerçevede, İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Gidişat Yönetimi Başkanlığı personeli, belediyelerin itfaiye müdürlüğü bünyesinde kurulan arama kurtarma takımına, eğitimlerini sürdürüyor. AFAD Eğitim ve Tatbikat Alanında tertip edilen 6 haftalık “kentsel arama kurtarma” eğitiminde, afet, temel afet şuuru, acil gidişatlarda hareket stili ve kurtarma harekâtlarında kullanılan teknik malzemelerin kullanımı uygulamalı olarak anlatılıyor. AFAD, şuana kadar 57 belediyenin arama kurtarma personeline, hafif, orta ve ağır seviyede eğitim programları tertip etti. Eğitimlerini bitiren arama kurtarma takımı, AFAD koordinasyonuyla muhtemel afet hadiselerinde misyon alacak.
Kırıkkale’nin Yahşihan Belediyesi tarafından kurulan 20 şahsiyet arama ve kurtarma takımı, eğitimlerin 6’ncı haftasında muhtelif tatbikatlar gördü. Yahşihan Arama ve Kurtarma personeline verilen eğitimde, enkaz tahlil, enkazda canlı arama usulleri, enkazdan yaralı çıkarma, yüksek katlı binalardan insanların tahliyesi gibi mevzular işlendi.
AFAD Kentsel Arama Kurtarma Eğitim Grubu Mesulü Serdar Türker, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, saha harekâtlarında “kentsel arama kurtarma” alanına giren tüm faaliyetlerde uygulamalı olarak eğitimlerin tertip edildiğini belirterek, kamu müesseselerine, Sivil Toplum Kuruluşulara, belediyelere, üniversitelere ve gönüllülere müteveccih eğitimlerin verildiğini söyledi.
Hafif, orta ve ağır seviye düzeyinde eğitimlerin devam ettiğini anlatan Türker, “Eğitim faaliyetlerimiz uygulamalı biçimde devam ediyor. Son yayınlanan itfaiye rejisörlüğünde de bazı farklılıklar var, bu farklılıkların içeriği şu biçimde: Popülasyonu 100 bin ila 50 bin aralığında olan belediyelerimiz hafif seviyede, 100 bin ila 300 bin popülasyona sahip belediyelerimiz orta düzey ve 300 bin üzeri popülasyona sahip olan belediyelerin de ağır seviyede arama kurtarma takımı kurma lüzumluluğu var” dedi.
Şu ana kadar 57 belediyenin arama kurtarma takımına hafif, orta ve ağır seviyede eğitim faaliyetlerinin tertip edildiğini belirten Türker, 23 belediyenin de hafif seviyede akredite edildiğini aktardı. 55 belediyenin eğitimlerini bitirdiğini ifade eden Türker, 2 belediyenin de eğitim sürecinin devam ettiğini bildirdi.
Yahşihan Belediyesi Afet İşleri Müdürü Osman Türkyılmaz, büyük zelzele trajedisinden sonra Yahşihan Belediye Başkanımızın talimatlarıyla Afet İşleri Müdürlüğünün kurulduğunu ifade ederek, “Afet İşleri Müdürlüğü’müzün faal bir biçimde rol oynayabilmesi için 20 bireyden oluşan Yahşihan Arama Kurtarma takımını faaliyete geçirmek emeliyle Ankara’ya beynelmilel standartlarda güçlük seviyesi yüksek arama kurtarma eğitimi almaya geldik. Beklentimiz tüm Türkiye’deki büyük ufak demeden şehir ve ilçe belediyelerine misal olabilmek. Niyetimiz ise gerek çalışarak gerek eğitimlerimizle gerek tatbikatlarımızla en ehemmiyetlisi düşünerek başımıza gelebilecek tam afetlere hazır olmaktır” diye konuştu.
Yahşihan Arama ve Kurtarma personeli Senanur Şahin ise, “AFADEM’de 6 haftalık eğitimlerin 4’üncğü modülündeyiz. Burada zelzele sonrasında ‘Enkaza nasıl giriş sağlarız? Nasıl çıkış yaparız? İçerideki kazazedeyi sıhhatli biçimde nasıl çıkarırız?’ Bunları bilmekteyiz. AFADEM’de olabildiğince ayrıntılı bilgi biliyoruz” dedi.