Bakan Şimşek’ten ‘Halk TL’ye geçti’ açıklaması: Girişler bizi şaşkına çevirdi

Bakan Şimşek’ten ‘Halk TL’ye geçti’ açıklaması: Girişler bizi şaşkına çevirdi

Şimşek: Uluslararası şirketlere asgari kurumlar vergisi kaçınılmaz

Mehmet Şimşek, ekonomideki değişim sürecini anlatırken, Türkiye’nin çeşitli ekonomik maceralar ve krizlerden sonra rasyonel politikalara geri döndüğünü ifade etti. Eski bir Merrill Lynch tahvil stratejisti olan Şimşek, yatırımcılara bu yeni mesajı kabul ettirmenin neredeyse bir yıl sürdüğünü ve bu süreçte dünyanın en agresif faiz artışlarının yapılması gerektiğini belirtti. Türkiye’nin hala enflasyon oranında ciddi sorunlar yaşadığını vurgulayan Şimşek, mevcut enflasyon oranının yüzde 70 olduğunu ve bu oranın bu ay daha da artmasının beklendiğini söyledi.

Yabancı yatırımcıların çoğunun 2024 yılı sonuna kadar fiyat artışlarının hızla yavaşlayacağın düşündüğünü, Türk halkının da daha olumlu düşündüğünü belirten Şimşek, birçok vatandaşın parasını dolardan liraya çevirerek Türk para biriminin bu yılki kayıplarının bir kısmını telafi etmesine yardımcı olduğunu ifade etti. Şimşek, “Girişler bizi şaşkına çevirdi” dedi.

Tahvil piyasası, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın faiz oranlarını düşürme çabasının enflasyonu artırması nedeniyle yabancılar tarafından yıllar içinde terk edildi. Ancak, Erdoğan’ın yeniden seçilmesi ve Şimşek’i maliye bakanı olarak ataması, politikalarda bir dönüşe işaret etti ve yabancı sermaye girişi rekor bir hıza ulaştı. Türkiye, bu akını değerlendirerek tükenen kasasını doldurmak için dolar satın aldı. Goldman Sachs’a göre, Merkez Bankası’nın döviz pozisyonu mart ayından bu yana 49 milyar dolar artarak şimdiye kadarki en keskin yükselişi kaydetti.

Şimşek, Türkiye’nin yabancı sermaye girişlerini rezervlere yönlendirerek, liranın aşırı değerlenmesini önlemeye çalıştığını belirtti. Lira bu yıl yüzde 8 civarında değer kaybetse de, Maliye Bakanı, liranın çok fazla yükselmesinin Türk ihracatçılara zarar vereceğini vurguladı. Şimşek, “Sağlam politikalar ve yapısal dönüşümün bir araya gelmesi, yatırımcı güvenini yeniden kazanmamızı sağlayan iyi bir anlatı. Bu da portföy tercihlerinin Türk varlıkları lehine olmasına yardımcı oluyor, bu da girişlere dönüşüyor, bu da reel döviz kurunu sabit tutmamıza yardımcı oluyor” dedi.

Exit mobile version