Ekonomist İslam Memiş’ten kritik uyarı: Piyasalarda sert dalgalanma bekleniyor

Ekonomist İslam Memiş’ten kritik uyarı: Piyasalarda sert dalgalanma bekleniyor

Son açıklanan TDİ verilerine göre, 2024 yılı ortalaması 203 bin olarak kaydedildi. 2022 yılı ortalaması 377 bin, 2023 yılı ortalaması ise 251 bin seviyesinde. İslam Memiş, bu düşüşün pandemi öncesi ortalama olan 200 bin seviyesine geri dönüşü işaret ettiğini, bu durumun endişe verici bir tablo yerine normalleşme olarak yorumlanması gerektiğini ifade etti. Ancak, sürdürülebilir bir ortalama için en az 181 bin istihdam artışı gerektiği uyarısında bulundu.

Tarım Dışı İstihdam Verisi’ne ek olarak, işsizlik oranındaki yükseliş de dikkat çekiyor. Nisan ayında yüzde 3,9 olan işsizlik oranı, kademeli bir şekilde artarak yüzde 4,30 seviyesine ulaştı. Memiş’e göre bu artış, Fed üzerindeki faiz indirimi baskısını artırıyor. Fed’in para politikasını belirlerken işsizlik oranındaki artışın etkili olacağını belirten Memiş, bu verinin yakından takip edilmesi gerektiğini vurguladı.

Memiş, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) ilk faiz toplantısının 18 Eylül tarihinde gerçekleşeceğini ve bu toplantıda faiz indirimi yapılmasının beklendiğini söyledi. Memiş, verilerin olumsuz gelmesi durumunda 50 baz puan faiz indirimi ihtimalinin güçleneceğini, olumlu veriler gelirse 25 baz puanlık bir indirim ile daha ılımlı bir yol izlenebileceğini öngördü.

İslam Memiş, bugün açıklanacak veriler sonrasında dolar karşısındaki varlıklarda sert düşüşler yaşanabileceğini belirterek, yatırımcılara dikkatli olmaları gerektiği konusunda uyarıda bulundu. Özellikle Tarım Dışı İstihdam ve işsizlik verilerinin, piyasaların anlık fiyatlamalarında belirleyici olacağına dikkat çekti.

Exit mobile version