Kurumaya bırakılan biberler, toz biber ve pul biber olarak kullanılırken, yaş hali ise salça yapımında da kullanılıyor. Gaziantep’teki biber üretiminin yüzde 90’ının yapıldığı İslahiye’de üretilen biberler diğer illere de gönderiyor. Yabancı ülkelere ihraç edilen biberler ekonomiye büyük katkı sağlıyor.
Çiftçi Doğan Keskin, “Burada ürettiğimiz biberlerin gübresini, ilacını, çapasını her türlü yetiştirme işlemini yaptıktan sonra bugün topluyoruz. Bunları serip kurutuyoruz. Kuruttuktan sonra bu biberleri Kahramanmaraş’a gönderiyoruz. Kahramanmaraş’ta pul biber yapıyorlar ve piyasaya sunuyorlar. Diğer yandan bu biberi yaş olarak ta alıyorlar. Yaş biberi alıp fabrikalarda kuyruğunu çekip acı biber salçası yapıyorlar. İslahiye Gaziantep’in biberinin yüzde 90’ını karşılıyor çünkü başka eken yer yok. İşçi bulmakta da şimdiye kadar zorlanmadım” dedi.
Tarlada satılan biberin fiyatı ile market fiyatı arasında yüzde 100’lük bir fark olduğunu aktaran Keskin, “Tarlada kurutulmuş biberin kilosunu 100 TL’ye alıyorlar. Kuyruğunu çekiyorlar, fabrikada işliyorlar ondan sonra piyasaya 200 TL gibi bir fiyatla sürüyorlar. Bu sene pul biberde satışın çok olması lazım” diye konuştu.
Kırmızı biber, C vitamini, A vitamini, potasyum, folat ve lif açısından zengin bir besindir. C vitamini bakımından limondan daha zengin olan kırmızı biber, bağışıklık sistemini güçlendirmeye, cilt sağlığını korumaya ve hücre hasarını önlemeye yardımcı olur. A vitamini bakımından zengin olan kırmızı biber, göz sağlığı için önemlidir.
Kırmızı biber, yemeklere lezzet ve renk katmak için kullanılır. Çorbalarda, soslarda, salatalarda, yemeklerde ve atıştırmalıklarda kullanılabilir. Kırmızı biber, kurutularak, toz haline getirilerek de kullanılabilir.
Kırmızı biberin faydaları şu şekilde özetlenebilir:
Yorumlar kapalı.