Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın “kayıt dışı” ile mücadelesi sürüyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın “kayıt dışı” ile mücadelesi sürüyor

Pakette ayrıca, gelir ve kurumlar vergisi kapsamında ticari nitelikteki ödemelerden tevkifat yapılabilmesi için Cumhurbaşkanına yetki verilmesi öneriliyor. Özellikle hizmet sektörü ve elektronik ticaret platformlarından yapılan ödemelerde tevkifat yapılması planlanıyor.

Cezalar da paket kapsamında önemli bir yer tutuyor. Usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları her yıl yeniden değerleme oranında artırılacak. Fatura düzenlememe veya alınmama gibi durumlarda özel usulsüzlük cezaları artırımlı olarak uygulanacak. Vergi ziyaı cezalarında ise kayıt dışı faaliyetlerde artışlar öngörülüyor.

Pakette ayrıca, POS cihazlarını başka mükelleflere kullandıranlara ağırlaştırılmış özel usulsüzlük cezası getirilmesi ve banka hesapları dışında yapılan ödemeler için özel düzenlemeler öngörülüyor. Kiraya verilen meskenlerde elden yapılan ödemelerin cezalandırılması ve elektronik ticaret platformlarına düzenlemelere uymayanlara kesilen cezaların artırılması da planlanıyor.

Toplamda, vergiye uyumu artırmayı hedefleyen bu yeni vergi paketi, kayıt dışılığın önlenmesi ve vergi adaletinin sağlanması amacıyla geniş kapsamlı düzenlemeler içeriyor.

Exit mobile version