Hükümet düğmeye bastı! Bir meslek grubuna daha vergi yolda: “Çalışma koşulları ağırlaşacak”

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cumhuriyet’ten Cengiz Karagöz’ün haberine göre; bayram sonrasında Meclis’e gelecek yeni torba yasa ile birlikte yıllık kazancı 3 milyon TL’nin altında olan motokuryelerden yüzde 15 oranındaki vergiyi bankalar tahsil edecek. Uzmanlar ise “esnaf kurye” çalışma modeliyle şirketlerin birçok sorumluluğu üzerinden attığını ve bu modelle birlikte emekçilerin örgütlenmesinin engellediğini ifade ediyor.

Vergi sistemindeki adaletsizliğe dikkat çeken Tüm Taşıma İşçileri Sendikası (TÜMTİS) Genel Başkanı Kenan Öztürk, “Motokuryeler günde 12-14 saat ve hafta sonu izinsiz bir şekilde çalışmak zorunda kalıyor. Bu yoğunlukta çalışmadıklarında ise ellerine asgari ücret kadar bile bir ücret geçmiyor” dedi.

Uzun ve yoğun çalışma koşulları nedeniyle motokuryelerin iş kazası tehlikesinin arttığını söyleyen Öztürk, “Emekçiler geçim sıkıntısı nedeniyle Bağ-Kur ücretlerini bile yatıramıyor. Bu getirilen ek vergiyle beraber emekçiler daha fazla çalışmak zorunda kalacak. Ülkedeki açlık ve yoksulluk giderek derinleşirken bunun sorumluları emekçilermiş gibi ‘kimden ne kadar vergi alabiliriz?’ diye düşünüyorlar” ifadelerini kullandı.

Vergi sistemi hayata geçerse şirketlerin hakedişleri çalışan yerine bankaya ödeyeceğini belirten Turizm Eğlence ve Hizmet İşçileri Sendikası (TEHİS) Genel Başkanı Kubilay Çelik ise “Banka da yüzde 15’lik vergiyi keserek ücreti kuryelerin hesabına yatıracak. Bunu motokuryeler ‘işçi’ olarak çalışmadığı için yapabiliyorlar. Bir şirkette çalışan kuryeler için böyle bir uygulama olmayacak” dedi.

“Esnaf kurye” modeliyle şirketlerin tüm sorumlulukları üzerinden attığını söyleyen Çelik, “Motokuryeler iş yetiştirme telaşı nedeniyle trafik kazalarında yaşamlarını yitiriyor. İktidar ise bunun önünde geçip emekçinin çalışma koşullarını iyileştirmek yerine ‘Onlardan daha fazla ne alabiliriz?’ düşüncesinin peşine gidiyor” ifadelerini kullandı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Hükümet düğmeye bastı! Bir meslek grubuna daha vergi yolda: “Çalışma koşulları ağırlaşacak”

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz