KESK en düşük kamu işçisi ücretinin 45 bin TL’ye çıkarılmasını isterken hükümetin ilk önerisiyle iki sene sonra bile takribî ücret 30 bin lira etrafında kalacak. Kamu işçilerini muhtaçlık hududunun altında yaşamak zorunda vazgeçecek bu zammı yalanlayan KESK, caddeye çağrı yaptı. KESK aboneleri, Ankara ve çok rakamda kentte iş vazgeçerek eylemler yapacak. Hükümet ise yarın ikinci önerisini verecek.
İki sene sonra bile öneri edilen zamla ücretlerin bugünkü muhtaçlık hududuna ulaşamayacağına dikkat sürükleyen KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil, kamu işçilerine öneri edilen zam oranını ve iş vazgeçme eylemini BirGün’den Dilan Esen’e değerlendirdi.
TİS masasının yaradılışının da meseleli olduğuna değinen Yeşil, “Altı yarıyıldır KESK olarak böyle bir masa ve grev hakkının olmadığı bir TİS sistemini kabul etmediğimizin altını çiziyoruz. Haklar kanunlardan evvel kazanç. Grevli TİS hakkı gayreti çerçevesinde önerimizi ilettik. Hükümet tüm kamu işçileri ve emeklilerini yok sayan, vefata, muhtaçlığa mahkûm eden bir öneriyle karşımıza çıktı. Bu fiyat çoğalışı amaçlanan enflasyon oranlarına göre yapılıyor. Bunun hiçbir zaman yakalamadığını görmek muhtemel. TÜİK hakikat olmayan sayılar açıklıyor senelerdir. Buna karşın iktidar böyle bir öneriyle geliyor” dedi. Merkez Bankası’nın enflasyon varsayımına dikkat sürükleyen Yeşil, şunları dile getirdi: “Temmuzda amaçlanan enflasyon yüzde 22 olarak açıklanmıştı ama Merkez Bankası revize yaparak yüzde 58e çıkardı. Amaçlanan enflasyon sayılarında dahi çok çok geride. Bunun parasal karşılığı yok kararında. Zati vergi haksızlığı sistemi de var. Temmuzda ücret zamları cebimize girmeden kat be kat kazanç kaybına maruz kalıyoruz. Seneler içerisinde alım eforundaki erimenin bu noktaya gelmiş olması sistematiktir”
KESK’in arzlarının bir kısmı şöyle:
• Brüt 8 bin 138,89 TL olarak verilen ilave seyyanen tahsisatının taban aylık katrakamına dâhil edilmesini, emekli kamu görevlilerinin de bu çoğalıştan faydalanması. • Eş takviyesinin 3 bin 310 TL’ye, çocuk takviyesinin her çocuk için 2 bin 220 TL’ye çıkarılması. • Megakentlerde 7 bin 500 TL, değişik şehirlerde 5 bin TL kira desteği verilmesi. • Kamuda en az ücreti alan kamu işçisi ücretinin, 2024 Ocak itibari ile 47 bin 500TL’ye, değişik şehirlerde görev yapıyorsa 45 bin TL’ye çıkarılması, bu meblağların her üç ayda bir muhtaçlık hududundaki çoğalış oranında aktüellenmesini ve gelişmeden hisse ilave edilmesi. • Kazanç Vergisi matrahına temel meblağın senelik %15’i geçmeyecek biçimde düzenlenmesi. • Vergide hakın sağlanması, dolaylı vergilerin düşürülmesi, Servet Vergisi getirilmesi. • Aylık 3 bin 325 TL yemek desteği verilmesi. • Tüm kamu işçilerine senede iki kere brüt minimum fiyat meblağında ikramiye verilmesi.• ILO Şiddet ve Taciz Kontratının onaylanması.• İstanbul Kontratı’nin hukuksuzca feshedilmesinin iptal edilmesi.
Memur-Sen’den yapılan açıklamaya göre, Konfederasyon tarafından 2-9 Ağustos’ta 50 bin kamu çalışanının katılımıyla dijital etrafta 7. Yarıyıl Kamu Toplu Kontratı’yle alakalı araştırma yapıldı. Araştırmaya göre kamu çalışanlarının yüzde 40’ı eş takviyesinin, yüzde 24’ü doğum, evlenme ve vefat takviyesinin, yüzde 16’sı ise anaokulu takviyesinin artırılmasını arz etti. Eş desteğini sırası ile yüzde 24 ile doğum, evlenme ve vefat desteği, yüzde 16 ile anaokulu desteği takip etti. Araştırmaya katılan kamu görevlilerinin yüzde 82’si evlenmek ya da çocuk evlendirmek için parasal takviyeye lüzum dinleyeceğini ifade ederken, parasal dayanaksız evlenebileceğini ya da çocuk evlendirebileceğini ifade edenlerin oranının yüzde 4,49 oldu. Kamu çalışanları ayrıca emeklerinin karşılığını alabilmek ve adaletli toplu pazarlık için mevcut kanunun yeterli olmadığını ifade etti.