1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Kazancını düşük beyan eden yandı! Beyan-hasılat farkında izah istenecek

Kazancını düşük beyan eden yandı! Beyan-hasılat farkında izah istenecek

featured
service

Tebliğ ile hizmet erbabına ücret istisnası sağlayan önemli bir düzenleme de devreye girdi. Buna göre, teknogirişim şirketlerinde hizmet veren çalışanlar, belirli şartları yerine getirmeleri durumunda işverenlerinden bedelsiz veya indirimli pay senedi alabilecek. Bu hak, belirli süre işverene bağlı kalma ve performans kriterlerine uyma gibi koşullara bağlı olacak.

Bir başka düzenlemeyle de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca belirlenen kriterlere göre, teknogirişim şirketi niteliğini haiz işverenlerce, hizmet erbabına bedelsiz veya indirimli olarak verilen ve ücret niteliğinde kabul edilen pay senetlerinin verildiği tarihteki rayiç değerinin, hizmet erbabının o yıldaki bir yıllık brüt ücret tutarını aşmayan kısmı gelir vergisinden istisna tutuldu.

Söz konusu istisnalardan yararlanabilmek için, çalışanlarına pay senedi veren şirketin, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca belirlenen kriterlere göre “teknogirişim şirketi” niteliğini haiz olması gerekiyor.

Pay senetleri verilerek sağlanan menfaatin istisnaya konu edilecek kısmı, hizmet erbabının o yıldaki brüt ücret tutarını aşamayacak.

Söz konusu istisnanın hizmet erbabına pay senetlerinin verildiği tarihin içinde bulunduğu dönemde uygulanması esas olacak. Bu pay senetlerinin belirli bir süre elde tutulması gerekecek.

Hizmet erbabının ellerinde tuttukları hisse senetlerini daha uzun süre elde tutmalarını teşvik etmek amacıyla da yeni düzenlemeler yapıldı. Hizmet erbabı tarafından iktisap edilen pay senetlerinin, iktisap tarihinden itibaren 3 tam yıl içinde elden çıkarılması durumunda istisna edilen vergi tamamen tahsil edilecek. Bu süre 4-6 yıl arası ise yüzde 75’i, 7-10 yıl arasında ise yüzde 25’i vergi ziyaı cezası uygulanmadan gecikme faiziyle işverenden alınacak.

Ticari ve serbest meslek faaliyet yürüten mükelleflerin gerçek hasılatlarının tespit edilmesi amacıyla vergi güvenlik müessesi oluşturuldu. Günlük hasılatlar, belirli aralıklarla yapılacak yoklamalarla tespit edilecek ve beyan edilen gelir ile karşılaştırılacak. Eğer hasılat beyanıyla gerçek hasılat arasında yüzde 20’den fazla fark varsa, mükellef izaha çağrılacak.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kazancını düşük beyan eden yandı! Beyan-hasılat farkında izah istenecek
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz