Gıda enflasyonu yüzde 79,41, temel mal enflasyonu yüzde 56,46 hizmet enflasyonu yüzde 98, 48 ve enerji enflasyonu yüzde 37,32 olarak gerçekleşti. Aylık bazda en yüksek fiyat artışı hizmetler grubunda gerçekleşti. Gıda fiyatlarındaki yıllık enflasyon 0,71 puan düşüşle yüzde 70,41’e geriledi.
İşlenmiş gıda enflasyonu 1,45 puan düşüşle yüzde 58,97’ye geriledi. İşlenmiş gıda enflasyonu 1,45 puan düşüşle yüzde 58,97’ye geriledi.
Kırmızı ve beyaz et fiyatlarındaki artış işlenmiş gıda enflasyonunu yüzde 5,57’ye yükseltti. Yurt içi üretici fiyatları Mart ayında yüzde 3,29 oranında artarak yüzde 51,47’ye ulaştı.
Rapora göre enflasyondaki yükseliş eğilimi devam ediyor. Gıda ve temel mallar fiyatlarındaki artışlar halkın alım gücünü olumsuz etkiliyor. Öte yandan, Merkez Bankası, para politikasının enflasyonu kontrol altına almaya çalışmaya devam ediyor.
Rapora göre, enflasyonun önümüzdeki dönemde seyri belirsiz. Merkez Bankası’nın enflasyonu kontrol altına almak için para politikası araçlarını kullanmaya devam edeceği ifade ediliyor.
Enflasyonun yükselişinin halkın alım gücünü ve tasarruflarını olumsuz etkilemesi bekleniyor. Uzmanlara göre enflasyondaki yükseliş yatırımların azalmasına ve işsizliğin artmasına neden olabilir. Ekonomik istikrarsızlık ve belirsizlik yaratabilir.
Çekirdek enflasyon, tüketici fiyatları endeksinde bulunan bazı istisnalar hesaba katılmadan hesaplanan enflasyon oranı olarak tanımlanıyor. Gıda ve enerji gibi kontrol dışında kalan ve genelde dışsallık etkisi ile belirsiz bir yapıya sahip olan kalemlerin dışarda bıraktığı gösterge.