Tıbbi ve aromatik bitkiler sınıfında yer alan ve doğadan korunan yasaklı salep bitkisi, Kastamonu’da giderek daha fazla üretiliyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2023 yılında başlattığı “Doğadan Toplama Değil, Tarlada Salep Yetiştiriciliği” projesi kapsamında, Kastamonu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü denetiminde yeni salep sahaları oluşturulmuş durumda. Hali hazırda 12 dekar alanda salep üretimi yapılırken, bu alanın yıl 30 dekara çıkarılması planlanıyor.
Salep üretiminin kazanç potansiyelinden bahseden Doğru, “Bir dönümlük araziye 200 kilogram salep ekerek 800 bin lira gelir elde edebiliyoruz. Ekim, bakım ve işçilik zorlayıcı olsa da kar marjı yüksek bir ürün. Üretim miktarını artırarak iç pazardaki talebi karşılamak için devam ediyoruz” ifadesini kullandı.
Doğru ayrıca, Osmanlı döneminde de salebin padişah içecekleri olarak tüketildiğini ve salebin tarih boyunca önemli bir yere dikkat çekerek, Kastamonu’nun bu merkezi üretim ön plana çıkması için bölüme devam edeceğini belirtti.
Nesli tehlike altında olan salep bitkisi, yalnızca 30 tür ile varlığını sürdürüyor. Türkiye’de belirli miktarda bulunan bu merkezde, Nesli Tehlikeli Altındaki Yabani Bitki ve Hayvan Türlerinin Uluslararası Ticarete İlişkin Sözleşme gereğince yasaklanmış durumda. Bu yasak, salep türlerinin korunması ve sürdürülebilirliğinin sürdürülmesi amacıyla uygulanıyor.
Yorumlar kapalı.