1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Sivas’ta 14 Yıl Sonra Bir İlki Başardılar: Türk Bilim İnsanları Yaptı 3’ü Tescillendi

Sivas’ta 14 Yıl Sonra Bir İlki Başardılar: Türk Bilim İnsanları Yaptı 3’ü Tescillendi

featured
service

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi’nde görev yapan Prof. Dr. Tolga Karaköy, ekmeklik buğday geliştirme çalışmalarının başarılı sonuçlarını kamuoyuyla paylaşarak, bu yeni çeşitlerin yüksek verim ve kalite sağladığını vurguladı. Karaköy, “2024-2025 yetiştirme sezonunda, bu yeni buğday çeşitlerine ait tohumluk üretimi gerçekleştirilecek ve çiftçilerimizin kullanımına sunulacak” dedi.

Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tolga Karaköy, birçok bitki türüne yönelik çalışmalarının olduğunu söyleyerek, “Bunların başında ülkemiz açısından son derece önemli olan tahıllar başta geliyor. Buğday, arpa ve yulaf başta olmak üzere soya, şeker pancarı ve yem bitkileri olmak üzere burada ıslah çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Baklagillerde de yine aynı şekilde nohut, mercimek ve fasulye gibi bitkilerde de yeni çeşitlerin geliştirilmesine yönelik olarak çalışmalarımız sürüyor” dedi.

Geliştirilen buğday çeşitleri, Sivas’ın iklim ve toprak yapısına uygun olarak ıslah edildiği için bölge çiftçilerine önemli bir avantaj sağlayacak. Yeni buğdaylar, verimlilik ve dayanıklılık açısından yüksek performansa sahip.

“SİVAS’TA BİR İLKİ YAŞADIK”

Karaköy, Sivas’ta bir ilki yaşadıklarını ifade ederek, “2010 yılından beri yapmış olduğumuz çalışmalar kapsamında Sivas’ta bir ilki yaşadık. Sivas tarihinde tarımsal AR-GE çalışmaları kapsamında ilk defa ekmeklik buğday çeşitleri geliştirildi. 2024-25 yılı yetiştirme sezonunda tescil edilen çeşitlerin tohumluklarını üreterek 2025-26 yılı üretim sezonunda çiftçilerimizin hizmetine sunmuş olacağız” dedi.

“3 ÇEŞİDİMİZ TESCİL EDİLDİ”

Üç adet ekmeklik buğday çeşidinin tescil edildiğine değinen Karaköy, “Üç çeşidimiz tescil edildi. 2-3 yıl içerisinde yeni ekmeklik ve makarnalık buğday çeşitlerimiz tescil edilerek çiftçilerimizin hizmetine sunulacak. Her şeyden önce, yeni çeşitlerimiz eskiden süregelen yetiştirilen çeşitlerden ekmeklik ve makarnalık bakımından daha üstün olmasına özen gösteriyoruz. Verim ve kalite kriterleri bakımından daha yüksek olmalılar ve un fabrikalarımızın istediği değerlere daha yakın kalite değerine sahip çeşitler üretmeyi ve çiftçilerimizin de özellikle bu bahsettiğimiz kalite kriterleri bakımından daha yüksek ürünler elde ederek daha yüksek kazançlar sağlamasını arzu ediyoruz. Yeni çeşitlerimizi eski çeşitlerimize nazaran daha yüksek kalite ve verim değerlerine sahip olması bizim için son derece kıymetli ve önemlidir” diye konuşu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Sivas’ta 14 Yıl Sonra Bir İlki Başardılar: Türk Bilim İnsanları Yaptı 3’ü Tescillendi
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz