1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Türkiye Avrupa’ya kıyasla dipte! Enflasyonda 1 numara emekli maaşında son sırada

Türkiye Avrupa’ya kıyasla dipte! Enflasyonda 1 numara emekli maaşında son sırada

featured
service

İktidar, en düşük emekli maaşına 2 bin – 2 bin 500 lira arasında bir zam yapmayı değerlendiriyor. Ancak bu zam gerçekleşse bile, emekli aylıkları sadece 357 Euro’ya yükselecek. Bu durumda bile Türkiye, emekli maaşı sıralamasında yalnızca Bulgaristan’ın (330 Euro) bir basamak üzerine çıkarak sondan ikinci sırada yer alabilecek. 2021 yılında Türkiye’de emekli aylığı 357 Euro seviyesindeydi ve o tarihten bu yana emekli maaşları hızla geriledi.

Sözcü’den Recep Genel’in haberine göre; 2012 yılında 237 Euro ile dip yapan emekli maaşları, bugün 286 Euro seviyesinde. Ancak, 10 yıl önceki seviyeye ulaşmak için hala 71 Euro’luk (yaklaşık 2.450 lira) bir artışa ihtiyaç var. Avrupa’da emekli maaşlarının en yüksek olduğu ülkeler ise Lüksemburg (2.734 Euro), İzlanda (2.513 Euro) ve Norveç (2.448 Euro) olarak sıralanıyor. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi’nin “Avrupa’da ve Türkiye’de Emeklilerin Durumu” raporuna göre, 2012-2021 yılları arasında Avrupa’daki 31 ülkeden 30’unda Euro bazında ortalama brüt emekli maaşları artarken, Türkiye ve Yunanistan’da tam tersi bir durum yaşandı.

Yunanistan’da maaşlar yüzde 2, Türkiye’de ise yüzde 34’lük bir gerileme kaydetti. Avrupa Birliği’nin istatistik ofisi Eurostat’ın verilerine göre, ortalama 8 bin 968 Euro yıllık kazanç ile Avrupa’nın son sırasındayız. İsviçre ise 85 bin 582 Euro ile listenin ilk sırasında yer alıyor.

Emeklilerin ve dar gelirlilerin ücretlerinin erimesinde yüksek enflasyon en önemli faktör oldu. Özellikle son yıllarda Türkiye, yüksek enflasyon oranları ile dünyada ilk 5 ülke arasında yer alıyor ve Avrupa’da enflasyonun en yüksek olduğu ülke unvanını elinde tutuyor. Haziran ayında Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı yıllık yüzde 71.8’lik enflasyon oranı ile Avrupa ülkeleri arasında enflasyonun en yüksek olduğu ülkeyiz. Türkiye’de aylık enflasyon oranı bile birçok Avrupa ülkesinin yıllık enflasyonuna denk geliyor. Üstelik, alternatif enflasyon hesaplaması yapan ENAG, yıllık tüketici enflasyonunu yüzde 113.08 olarak duyurdu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Türkiye Avrupa’ya kıyasla dipte! Enflasyonda 1 numara emekli maaşında son sırada
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz