Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’nin ücreti belli oldu! Bin 810 lira ödenecek – Ankaragündem

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’nin ücreti belli oldu! Bin 810 lira ödenecek – Ankaragündem

Akaryakıt sektöründe vergi kaçakçılığını önlemek ve şeffaflığı artırmak amacıyla geliştirilen Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS), geri sayım başladı. 1 Ocak 2025’ten itibaren ticari taşıtlarda zorunlu, bireysel taşıtlarda ise ilk etapta isteğe bağlı olacak sistemin araç sahibine de maliyeti belli oldu.

UTTS, sadece vergi mükellefi olan kişi ve kuruluşlar için zorunlu olacak. Bu kişi ve kuruluşların, iş yerlerine ait veya kiralama yoluyla edindikleri taşıtlara taşıt tanıma birimini 31 Aralık 2024’e kadar taktırmaları gerekecek. 2,5 milyon araç sahibi için yeni yakıt uygulaması ‘Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’ 1 Ocak 2025’ten sonra zorunlu olacak. TTB, araçların yakıt depolarına monte edilen elektronik bir etikettir. Akaryakıt istasyonlarındaki pompalarda bulunan “Taşıt Tanıma Okuyucu” tarafından okunarak araç plakasını otomatik olarak tespit eder. Bu sayede, yakıt alımı sırasında manuel plaka kaydı yapılmasına gerek kalmaz.

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’nin vatandaşa maliyeti de Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından açıklandı. Taşıt Tanıma Birimi (TTB) için belirlenen fiyat, tek birim başına bin 810 TL (KDV hariç) olarak belirlendi.

Ödemeler, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü’nün resmi web sitesi olan www.utts.gov.tr üzerinden belirtilen banka hesabına yapılabilecek. Fiyatlar, her yıl başında TÜİK tarafından açıklanan Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi oranında yenilenecek. Akaryakıt alımlarını gider olarak beyan eden her vergi mükellefi, kiralama yoluyla edindiği veya işletmesine dahil olan ve ticari amaçla kullandığı her taşıta UTTS Taşıt Tanıma Birimini taktırmakla yükümlü olacak.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Exit mobile version