Üreticiler zor durumda! Türkiye’de hayvancılık bitiyor mu?

Yüksek enflasyon, döviz kurundaki dalgalanmalar ve hammadde giderleri Türkiye’deki birçok sektörü olumsuz etkiliyor. Bu sektörlerden biri de hayvancılık… Yem, gübre, mazot, elektrik, sigorta ve işçi giderleri gibi birçok kaleme gelen zam çiftçileri mağdur ediyor. Bu durumunda birçok çiftçinin işi bırakmasına neden oluyor. Ayrıca kırmızı et fiyatının yükselmesine de neden oluyor. Özellikle Türkiye’de son 2 yıldır kırmızı et fiyatlarında önemli bir artış yaşandı.

Sahte et nasıl anlaşılır? Sahte eti anlamak için 5 ipucu!

Türkiye, alım gücüne göre dünyada etin en pahalı olduğu ülkelerden biri haline geldi. Sürekli artan nüfusa rağmen hayvan sayısının giderek azalmasından dolayı Türkiye, et tedarikinde dışa bağımlı hale geldi. Nüfus artışıyla birlikte et tüketimi de arttı. Yerli hayvan üretiminin düşmesi ülkeyi et ithalatına zorluyor. Türkiye etin en pahalı olduğu ülkelerden biri haline gelmiş durumda.

Kırmızı et yerine geçebilecek besinler! Et yemiş kadar besin değeri var!

Türkiye İstatistik Kurumu, 2023 yılına ilişkin hayvansal üretim istatistiklerini açıkladı.

Buna göre, büyükbaş hayvan sayısı 2023’te bir önceki yıla kıyasla yüzde 2,6 azalarak 16 milyon 583 bine düştü. Bu dönemde sığır sayısı yüzde 2,6 azalışla 16 milyon 421 bin, manda sayısı da yüzde 5,9 gerileyerek 161 bin 749 oldu.

Küçükbaş hayvan sayısı ise 2023’te bir önceki yıla göre yüzde 6,9 azalarak 52 milyon 363 bin olarak kayıtlara geçti. Koyun sayısı bu dönemde yüzde 5,9 düşerek 42 milyon 60 bin, keçi sayısı ise yüzde 11 gerileyerek 10 milyon 303 bin baş oldu.

Exit mobile version