İsrail saldırıları sonrası Ortadoğu’da yeni bir göç dalgası başlarken, AKP de göçmenlere yönelik yeni hazırlıklar yapıyor. Hazırlanan yönetmelik taslaklarına göre Dışişleri Bakanlığı geçici koruma statüsündeki göçmenlere kalıcı haklar tanırken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da çalışma izni muafiyetini bazı sektörlerde 6 aydan 3 yıla çıkaracak. Ayrıca Türkiye’ye yapılan girişten sonra 90 gün içinde geçici koruma statüsü başvurusunda bulunma zorunluluğu da kaldırılacak.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın Uluslararası İşgücü Kanunu Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’te şu ifadeler yer aldı:
“2/2/2022 tarihli ve 31738 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Uluslararası İşgücü Kanunu Uygulama Yönetmeliğinde yer alan ‘altı aya’ ibaresi ‘üç yıla’ şeklinde değiştirilmiştir.
Dışişleri Bakanlığı Göç Politikaları ve Vize İşlemleri Genel Müdürlüğü’nün yönetmelik taslağında göçmenlerin kayıt dışı işgücünde olmasının kamu bütçesinde kayıp yarattığı ve yüksek miktarda sağlık harcaması yapıldığı belirtildi. Yönetmelik taslağında şu ifadeler yer aldı:
“İçişleri Bakanlığı verilerine göre 27 Haziran 2024 tarihi itibariyle ülkemizde bulunan statü sahibi yabancı sayısı 4 milyon 460 bin 3 olup bu kişilerden geçici koruma altında bulunan Suriyelilerin toplamı 3 milyon 112 bin 683’tür. Öte yandan ikamet izniyle ülkemizde kalan kişi sayısı 1 milyon 116 bin 703 olup bu sayının ancak yüzde 10 kadarı çalışma iznine sahiptir. Binlerce kişinin ülkemizde kayıtdışı çalışmakta olduğu bu durumun gelir vergisi ve sosyal sigorta prim ödemelerinde kayda değer kayba neden olduğu, geçici koruma statüsüne haiz kişiler için genel bütçeden yüksek miktarda sağlık harcaması yapıldığı… çalışma izni muafiyetlerin kolaylaştırılması mütalaa olunur.”
Eski CHP Milletvekili Gürsel Tekin konuya ilişkin “Yabancıların Türkiye’ye giriş yaptıktan sonra 90 gün içinde başvuru yapma zorunluluğu kaldırılıyor. Bu düzenleme, kontrolsüz bir göç akımına açık davetiye anlamına gelir. Çalışma izni muafiyeti süresi bazı sektörlerde 6 aydan 3 yıla çıkarılıyor. Bu politikanın ekonomik ve toplumsal sonuçları çok ağır olacaktır” değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) da kayıt dışı göçmen işçiliğe yönelik çözüm önerilerini kamuoyuyla paylaşmıştı. DİSK’in çözüm önerileri şöyle:
Yorumlar kapalı.