Amerika Birleşik Devletlerinin Arkansas eyaleti yönetimi, Çinli video paylaşım platformu TikTok ve Facebook’un sahibi Meta’yı, kullanıcılara müteveccih “kandırıcı usuller” kullandığı mazeretiyle duruşmaya verdi.
Yerel medyadaki haberlere göre, Arkansas Valisi Sarah Huckabee Sanders ve Başsavcı Tim Griffin, basın buluşmasında, mevzubahisi sosyal medya platformlarına üç değişik dava açıldığını duyurdu.
Sanders, “Büyük teknoloji işletmelerini, çocuklarımızda bağımlılık oluşturan platformları kullanmaya zorlamaktan ve onları uygunsuz içerik dünyasına maruz vazgeçmekten mesul yakalamalıyız.” dedi.
Sosyal medya firmalarının, çocukları kar için sömürdüğünü söyleyen Sanders, “İdarem bu zafersiz statükoya hoşgörü göstermeyecek.” diye konuştu.
Griffin de bu davaların içerikle alakalı değil işletmelerin kullanıcılara müteveccih “kandırıcı usuller” kullanmasıyla alakalı olduğunu söyledi.
Meta’nın maksatlı olarak ergenlere bağımlılık yapan ve onların düşüncelerini şekillendiren algoritmalar kullandığını belirten Griffin, “Meta’nın, bu algoritmalar hakkında ulusa bilgi vermek yerine, kar ve sihrime peşinde olduğu için algoritmaların işleyiş biçimini ulustan öğrenerek sakladığını” kaydetti.
Griffin, TikTok ve Meta’nın, eyaletin ticaret uygulamaları kanununu ihlal etmekle yargılandığını aktardı.
Davalardan birinin, TikTok kullanan reşit olmayan çocukları, cinsellik, uyuşturucu veya içki kullanımını tasvir eden içerikler dahil uygunsuz içeriklerden gözetmek için açıldığı ileri sürüldü.
Meta aleyhindeki davada ise işletmenin Facebook üzerinden, çocukların platformda geçirdiği zamanı had safhaya çıkarmaya çalıştığı iddia edildi.
TikTok Üst İdareyicisi Shou Zi Chew, Amerika Birleşik Devletleri Kurultayında ifade verdi
TikTok Üst İdareyicisi CEO Shou Zi Chew, Çin merkezli teknoloji işletmeyi ByteDance ve Çin Komünist Partisi ÇKP ile ilişkisi, Amerikalıların bilgilerinin Çin’e aktarılması, platformun özellikle gençlerin zekâsal sıhhatini negatif etkilemesi, hasarlı içeriklerin yasaklanması ve politik içerikler gibi mevzularda Amerika Birleşik Devletleri Kurultayında ifade vermişti.
Chew, TikTok’un ifade hürlüğünü koruyan bir platform olduğunu ve bu stil içeriklerin kaldırılmadığını savunmuştu.
AB ve Amerika Birleşik Devletlerinde yasaklar getirildi
TikTok, güvenlik ve mahremiyet evhamları, kullanıcı bilgilerine ulaşılabileceği ve Çin yanlısı görüşlerin dağılmasında kullanılabileceği kaygısıyla ciddi kısıtlamalarla karşı karşıya.
Avrupa Birliği Komiteyi ve Avrupa Meclisi, güvenlik kaygıları sebebiyle çalışanlarına TikTok yasağı getirirken Amerika Birleşik Devletlerinde De Beyaz Saray, Korunma Bakanlığı, İç Güvenlik Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı dahil bir hayli devlet müesseseyi, Kongre’de Aralık 2022’de yapılan oylamayı beklemeden TikTok’u yasaklamıştı.
Amerika Birleşik Devletleri Temsilciler Meclisi de 28 Aralık 2022’de azaları ve çalışanlarının kullandığı resmi aygıtlara TikTok uygulamasının indirilmesine ve kullanımına yasak getirmişti.
İngiltere de 16 Mart’ta alınan kararla tüm kamu çalışanlarına ait makinelerde TikTok’un menedileceğini duyurmuştu.