İlk olarak Mart 1993’te Cenevre Araba Fuarı’nda dünyaya tanıtılan Citroen Xantia, 2023 haysiyetiyle 30. senesini kutlayarak bir koleksiyon arabayı oluyor.
1993 senesinden 2010 senesine kadar büyük miktarda Rennes-la-Janais Fabrikası’nda 1 milyon 326 bin 259 adet üretilen Xantia, Fransız üreticinin ikonik modellerinden biri olarak öne çıkıyor. İtalyan tasarım merkezi Bertone’nin teklifine sabrederek Citroen Tasarım Merkezi’nde Daniel Abramson tarafından bitirilen model, 80’lerin ünlü BX modelinin takipçisi olarak yollara çıkmıştı. Enerjik, akıcı ve güçlü tasarımlı bir sedan olarak, bir üst segmentteki XM’den esinlenen hatlarıyla ürün gamında tamamen yeni bir siluet sunuyordu. Eşsiz tasarımıyla Xantia, pazara sunulduğu 1993 senesinde Senenin En İyi Arabayı seçilerek galibiyetini patent etti.
Konfor için 9 senelik inovasyon süreci
Xantia, 9 senelik yapım yaşamı süresince bir hayli evrim geçirdi. Başlangıçta, 3 değişik motor alternatifi ile SX ve VSX olmak üzere 2 ekipman seviyesi sunuldu. Üst versiyonlar, konfordan ödün vermeden salınım ve yana uyumayı eksilterek yol yakalayışı iyileştirmeye imkân tanıyan elektronik hakimiyetli süspansiyon sistemi hidropnömatik Hydractive II ile donatılmıştı. 1994 senesinde, Hydractive II sistemini kapsayan Activa versiyonu pazara sunuldu. Yeni versiyonda küre rakamını 10 adede çıkartan ek iki silindir daha vardı. Sistem, yana uyuma meylinin 0,5 dereceyi aşmasını önlüyordu. Bu ekipmanla Xantia, yatay bir biçimde viraj alabiliyordu. Ayrıca bu teknoloji Michelin ile özel lastiklerin gelişimini de sağladı. 1995 senesinde, station karoserli Xantia Break pazara sunuldu. Xantia, 1997 senesinde makyajlandı. Bunlara ek olarak 1998 senesinde Xantia, PSA Grubu’nun yüksek tazyikli common rail dizel motoru 2.0 HDi ile yollara çıktı.
İlk olarak 1993 senesinde yollara çıkan Citroen Xantia’yı belirleyen anahtar kelimeler, konfor, güvenlik, teknoloji ve sürüş neşeyi idi. Xantia’nın ve onu takip eden modellerin imzası haline gelen kapitone döşemeler ile o zamanlar eşsiz bir konfor sunuyordu. İç mekanda, renkler ve malzemeler arasında asıl bir geçim sergileniyordu. Ayrıca, daha tehlikesiz bir kabin için kapılarda kalın levhalar ve destek kirişleri bulunuyordu.
Mutlak konfor: Hydractive II
Teknoloji açısından Xantia’nın farkını ortaya koyan Hydravtive II, hidroliğin eforu ile elektroniğin süratini birleştiriyordu. Ananesel hidropnömatik süspansiyon, eksen başına ek bir küre ile donatılıyor. Sistem, süspansiyon silindiri başına bir küre ile olağan devrede solenoid valfler yoluyla aktifleştiriliyor. Bu, süspansiyonun iki elastiklik ve sönümleme şartını belirlemesine izin veriyor. Bu sayede elastik ve atletik olabiliyor. Sensörler, bilgisayarın sürüş vaziyetine bağlı olarak iki mod arasında tercih yapmasına izin veriyor. Bu teknoloji her iki vaziyette de sürücü ve yolcuların büyük bir konfor içinde, sakin bir biçimde seyahat etmelerini sağlayabiliyor.
Reklamcılar için esin kaynağı oldu
Önemli yeniliklere ve kalitelere sahip Xantia, Citroen reklamcılığı için de ideal fikirleri ortaya çıkardı. Carl Lewis’in rol aldığı 1995 tarihli, bir bahis nedeniyle rahip olmaya zorlanan bir sporcunun mevzu edildiği ünlü reklam bunlardan biri oldu. İddiaya göre, bir arabanın yatay bir biçimde viraj alması ihtimalsizdi. Ancak Xantia ile bu muhtemeldi.