Filistin’in Birleşmiş Milletler BM Daimi Gözlemcisi Riyad Mansur, İslam İşbirliği Teşkilatı İİT abonesi ülkelerin Filistin davasının ehemmiyeti hususunda fikir birliği içinde olduğunu söyledi.
Mansur, Moritanya’nın başşehri Novakşot’ta tertip edilen 49. İİT Dışişleri Bakanları Konseyi Buluşması’nın ardından Anadolu Ajansı muhabirine açıklamada bulundu.
Toplantının gündeminin Filistin olduğunu belirten Mansur, “İslam İşbirliği Teşkilatı abonesi devletlerin dışişleri bakanları, bu seansta yaptıkları konuşmalarda Filistin davasının merkezi ehemmiyeti hususunda uzlaşma sağladılar. Bu davranışın, seansın kapanış deklarasyonuna yansımasını umuyorum.” dedi.
Binyamin Netanyahu liderliğindeki İsrail hükümetinin, “İsrail tarihinin en fazlalık yanlısı hükümeti” olarak niteleyen Mansur, buna rağmen Filistin’de “safları birleştirmenin” ehemmiyetini vurguladı.
Cezayir’in Filistin uzlaşısı hususundaki gayretlerine ait de Mansur, ” Cezayir’in gayretlerini ve uzlaşmaya müteveccih himayesini memnuniyetle karşıladık. Elbette Mısır’daki kardeşler de çok ehemmiyetli bir rol oynuyor. Filistin’in milli çıkarlarına dayalı bir çözüme erişmeyi umuyoruz.” ifadelerini kullandı.
Mansur, Cezayir Deklarasyonunun ardından Filistin’deki büyümelerle alakalı suali, “Bu mevzuda çalışmalar devam ediyor.” biçiminde cevap verdi.
BM Daimi Gözlemcisi Mansur, İİT abonesi ülkelerin, Filistin davasına ait rastgele bir çözümün “Arap Barış Teşebbüsü” temeline direnmesi lüzumluluğunu vurguladığını kaydetti.
İİT 49. Dışişleri Bakanları Buluşması, 16 Mart’ta “İsrail’in Filistin milletine müteveccih hamleleri ile Filistin toprakları ve işgal altındaki Doğu Kudüs’teki büyümeler” gündemiyle Moritanya’da başlamıştı.
İki gün sürmesi tasarlanan doruğun seans aralarında Filistin Temas Grubu buluşması düzenlenecek.
Arap Barış Teşebbüsü nedir?
Filistin-İsrail meselesinin çözümü kapsamında Suudi Arabistan tarafından 2002 senesinde sunulan “Arap Barış Teşebbüsü”; 1967 hudutları dahilinde Filistin devletinin kurulmasını, sığınmacılara topraklarına geri dönme hakkının verilmesini, İsrail’in Golan Tepeleri’nden çekilmesi karşılığında Arap ülkeleri ile İsrail arasında ilişkilerin bayağılaşmasını öngörüyor.
Cezayir Bildirisi
Filistin’deki politik dağılınmanın sona erdirilmesi için Hamas ve Fetih hareketleri başta olmak üzere 14 grubun temsilcisinin katılımıyla tertip edilen Filistin Diyalog Görüşmeleri, Ekim 2022’de Cezayir’de yapılmıştı.
Filistinli grupların temsilcileri, Cezayir Cumhurbaşkanı Tebbun’un katılımıyla 13 Ekim’de tertip edilen merasimde, üzerinde uzlaştıkları Cezayir Bildirisi’ni imzalamıştı.
Cezayir Bildirisi’nde, İsrail işgaline karşı direnişin esası olarak “milli birliğin” ehemmiyeti vurgulanıyor.