Fransa’da hükümetin emeklilik reformunun oylanmadan geçmesi için yetki kullanmasına karşı dün Paris’te tertip edilen şovda 61, Lyon kentinde ise 36 birey nezaretine alındı.
Başbakan Elisabeth Borne’un reformu 16 Mart’ta mecliste oylamaya sunmadan Anayasa’nın 49. maddesinin 3. fıkrası gereğince devreye sokması üzerine ülke genelinde binlerce birey, caddelere döküldü. Eylemciler, hükümetin reformu geri sürüklemesini arz etti.
Ülkenin değişik kentlerinde şovlar tertip edilirken, Paris ve Lyon’da göstericiler ile polisler arasında gergin anlar yaşandı.
Olaylarda yaralanan polisler oldu.
Paris ve Lyon’da yeni şovlara yasak
Auvergne-Rhone-Alpes ve Rhone Valiliği, Twitter hesabından yaptığı paylaşımlarda, Lyon’da dünkü şovda 36 bireyin nezaretine alındığını belirtti.
Valilik, dünkü şovda yapılan tahribatı mazeret göstererek bugün saat 12.00-20.00 arası kent merkezinde şov tertip etmeyi yasakladı.
Fransız BFMTV kanalının emniyet kaynaklarına katlandırdığı habere göre, dün Paris’te 61 gösterici nezaretine alındı.
Kamu kumpası ve güvenliği tehlikeyi taşıdığı bahanesiyle Paris’te meclis binasına yakın Concorde Meydanı’nda ve Şanzelize etrafında yeni şovlar tertip etmek yasaklandı.
Öte yandan, sosyal medyadan Fransız hükümeti düşene kadar Paris’te Concorde Meydanı’nda her gece şov tertip etme çağrıları yapılıyor.
Fransa Başbakanı Borne, 16 Mart’ta bir yasa tasarısının meclisten oylama yapılmadan geçmesini sağlayan Anayasa’nın 49. maddesinin 3. fıkrasını, emeklilik reformuna ait tasarı için devreye koyduğunu açıklamıştı.
Anayasa’nın 49. maddesinin 3. fıkrası
Anayasa’nın 49. maddesinin 3. fıkrası, yasa tasarısının oylanmadan Milli Meclisten geçirilmesi için hükümete yetki veriyor ve buna karşı muhalefetin gensoru önergesi sunmasına imkân sağlıyor.
Gensoru önergesi, Meclisteki milletvekillerinin çoğunluğunun takviyesini alırsa hükümet düşüyor.
Önerge, Mecliste çoğunluk tarafından desteklenmediğinde ise yasa tasarısı, Mecliste oylanmadan geçilmiş sayılıyor ve Senatonun önüne geliyor.