Gayrimenkul Davalarına Arabuluculuk Şartı Getirildi

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Emlak Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, “Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Heyetinde kabul edilen yasaya göre; kira ilişkisinden kaynaklanan anlaşmazlıklar, taşınır ve taşınmazların paylaştırılmasına ve ortaklığın giderilmesine ait anlaşmazlıklar, Kat Mülkiyeti Kanunu’ndan kaynaklanan anlaşmazlıklar, komşu hakkından kaynaklanan anlaşmazlıklarda 1 Eylül 2023 haysiyetiyle dava açılmadan evvel arabulucuya müracaat etilmiş olması koşulu aranacak” dedi.

Kira ilişkisinden kaynaklanan anlaşmazlıklar, taşınır ve taşınmazların paylaştırılmasına ve ortaklığın giderilmesine ait anlaşmazlıklar, Kat Mülkiyeti Kanunu’ndan kaynaklanan anlaşmazlıklar, komşu hakkından kaynaklanan anlaşmazlıklarda 1 Eylül 2023 haysiyetiyle dava açılmadan evvel arabulucuya müracaat etilmiş olması koşulu aranacak. Mevzuya ait değerlendirmelerde bulunan Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, “Özellikle son senelerde kira çoğalışlarına getirilen sınırlama ve artan gayrimenkul değerleri sebebiyle kiracı mülk sahibi anlaşmazlıklarında dava rakamları da çoğalmıştı. Yalnızca 2022 seneyi içinde hukuk duruşmalarında açılan ortaklığın giderilmesi davaları 42 bin, kiralananın tahliyesi 32 bin 364, kira davaları da takribî 21 bini bulmuştu. Yeni tertip etme ile kira tespit davaları, kira tahliye davaları, Kat Mülkiyeti Kanunu’ndan kaynaklanan anlaşmazlıklar gibi bir hayli ihtilaf çok daha kolay çözülebilecek” dedi.

“TÜFE tertip etmesi devam edebilirdi”

Özelmacıklı, “11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında yenilenen kira yarıyıllarında uygulanacak kira kıymetine ait uyuşmalar, bir evvelki kira senesine ait kira değerinin yüzde 25’ini geçemeyecek şekline tertip edilmişti. Lakin bu tertip etme artan değer ve enflasyon oranları sebebiyle çok düşük seviyede kaldı. Düşük kalan kira değerleri sebebiyle mülk sahibi ve kiracı ihtilafları üst seviyeye çıktı. Bu tertip etme yerine çoğalışlar yeniden harcayıcı maliyet endeksindeki son on iki aylık ortalamalara göre kalsa çok daha iyi olurdu. Zira piyasada bu tertip etme uygulanamadı ve taraflar arasında karşılık bulmadı” dedi.

“Arabuluculuk tertip etmesi merhem olabilir”

Arabuluculuk istatistiklerine bakıldığında gayrimenkul anlaşmazlıklarında da yüzde 50’ye yakın bir oranda uyuşma sağlanabileceğini düşündüğünü belirten Özelmacıklı, “Arabuluculuk, günümüzde dostane yollarla anlaşmazlık çözüm usulleri içinde en yaygın olarak öğrenilen ve uygulanan anlaşmazlık çözüm usulü. Arabulucu, bu süreçte karar veren şahıs da değil. Görüşmelere taraflar bizzat ya da varsa avukatları aracılığıyla da katılabiliyorlar. Arabuluculuk ofisine müracaatta rastgele bir fiyat da alınmıyor. Taraflar arabuluculuk görüşmelerinde uyuşamazlarsa 2 saatlik fiyat Adalet Bakanlığı bütçesinden karşılanıyor. Uyuşma gidişatında fiyat, aksi kararlaştırılmadıkça taraflarca da denk biçimde ödeniyor. Taraflar uyuşma sağlayamazsa duruşmaya müracaat eterek dava da açabiliyorlar” diye konuştu. – İSTANBUL

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Gayrimenkul Davalarına Arabuluculuk Şartı Getirildi

Bültenimize Tamamen Ücretsiz Abone Olabilirsiniz

Yeniliklerden haberdar olma fırsatını kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz