İstanbul Megakent Belediyesi İBB Muhtarlık İşleri Daire Başkanı Yavuz Saltık’ın, terör örgütü PKK ile iltisakını araştırmadan Din Bilginleri Dayanaklaşma ve Dayanışma Derneğine DİAYDER yemek kartları verdiği iddiasıyla “terör örgüt azası olmamakla beraber teşkilata öğrenerek ve isteyerek takviye etmek” kabahatinden suçlandığı dava dosyası, mütalaa için savcılığa sevk edildi.
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki mahkemede tutuksuz maznun Yavuz Saltık ve avukatları hazır bulundu.
Duruşmaya, Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık da izleyici olarak katıldı.
Şahit olarak dinlenen İBB çalışanı Esra Huri Bulduk, takviye kartları dağıtılmadan evvel sosyal tahlil yapılması gerektiğini belirterek, kartların e-Belediye sistemiyle dağıtıldığını söyledi.
Şahit ifadesinin ardından fikri sorulan cumhuriyet savcısı, temel hakkındaki mütalaasını sunmak için dosyanın kendisine sevk edilmesini istedi.
Mahkeme kurulu, dosyanın mütalaa için savcılığa sevk edilmesine karar vererek mahkemeyi 21 Haziran’a erteledi.
İddianameden
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Teşkilatlı Kabahatler Ofisince hazırlanan iddia belgesinde, DİAYDER ile dernek idareyici ve abonelerinin terör örgütü PKK/KCK’nın emel ve niyetleri güzergahında yürüttüğü faaliyetlerin deşifresi emeliyle 23 maznun hakkında “silahlı terör örgütüne abone olmak veya öğrenerek ve isteyerek takviye etme” kabahatlerinden iddia belgesi tertip edilerek dava açıldığı belirtiliyor.
İddia Belgesinde, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesindeki davada şahit olarak dinlenen İBB çalışanları Nilüfer Taşkın ile Yavuz Saltık hakkında sosyal takviye kartlarının dağıtılmasına müteveccih tape kayıtlarındaki tespitler nedeniyle kabahat ilanında bulunulması üzerine soruşturma başlatıldığı aktarılıyor.
DİAYDER soruşturmasında bir perakende zincir marketinde kullanılmak üzere İBB’den alınan 150 liralık 20-25 takviye kartının “Mele” diye deyim edilen bireylere verildiği anlatılan iddia belgesinde, bu kartların teşkilatın kırsal alanında faaliyet yürüten ya da hapsedilerek cezaevine sevk edilenlerin ailelerine teslim edildiği kaydediliyor.
Sanığın, takviye arzına gelen gruplar hakkında yeterince araştırma yapmadığı aktarılan iddia belgesinde, Saltık’ın “teşkilat azası olmamakla beraber öğrenerek ve isteyerek takviye etmek” kabahatinden 7,5 seneden 15 seneye kadar mapusla cezalandırılması isteniyor.