Kütahya’da ilk defa kurulan ve binlerce eserin sergilendiği antika pazarı, daha öncekine değer veren antika tutkunlarını bir araya getiriyor.
Fatih Semtinde bulunan kapalı pazar yerinde kurulan ve şehir merkezi şehirlerden de katılımcısı olan antika pazarı, antika tutkunlarını daha önceki zamanlara götürüyor.
Osmanlı yarıyılı ve cumhuriyetin ilk senelerine ait binlerce eserin sergilendiği pazar, vatandaşlardan da alaka görüyor.
Pazarda gramofonlar, taş plaklar, antika saatler, radyolar, gaz lambaları, tespihler, çantalar, fincanlar, anahtarlar, oyuncaklar, vazolar, biblolar, daha önceki paralar, kitaplar, daktilolar, resim aygıtları, bakır konut eşyaları gibi bir hayli parça bulunuyor.
Kütahya Antikacılar Derneği Başkanı Adem Akgün, kurulan pazara kentten ve etraf şehirlerden takribî 300 antikacının mahsullerini sergilediğini söyledi.
Antikacılar olarak daha öncekini günümüze taşıdıklarını dile getiren Akgün, şunları kaydoldu:
“Atalarımızdan kalan yadigarlarımızı ulusumuza ve gençlerimize tanıtmak emeliyle dernek kurduk. Bugün de dernek olarak ilk pazarımızı açmış bulunuyoruz. Antika eşyalar ikinci el eşya gibi görülmemeli. Bunlar birer tarihi eser olarak görülmelidir. Bu pazarla beraber bu mahsullerimizin değerinde alınıp satılmasına hedefliyoruz. İlk olmasına karşın alaka oldukça hoş. Bu gidişat da bizi ayrıca mutlu etti.”
Akgün, pazarın her ayın son pazarında kurulmaya devam edeceğini laflarına ekledi.
Pazara Ankara’dan gelen Çetin Ata ise antika tutkunu olduğunu belirtti.
Antikacılığa koleksiyoner olarak başladığını aktaran Ata, “Koleksiyonumuzdaki mahsullerimizi, vatandaşlarımızla da paylaşmak istedik. Koleksiyonumuzda taş bebekler, kol saatleri, resim aygıtları, gramofonlar, taş plaklar gibi eserler var. Allahın İzniyle bunları hem tanıtıp hem de satmayı düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.