Güvenlik mevzusundaki haysiyetlerine karşın Apple imzalı bigisayarlar da zaman zaman makûs emelli yazılımların kurbanı olabiliyor. Son zamanlarda ortaya çıkan yeni bir makûs emelli yazılım ise bunun ispatı kalitesinde. Bu surattan Mac kullanıcılarını da kaynaklarını öğrenmedikleri uygulamaları açarken dikkatli olmaya davet ediyoruz.
MacStealer büyük risk talep ediyor
MacStealer isimli makûs emelli yazılım, bir tehdit araştırma işletmeyi olan Uptycs tarafından keşfedildi. Bu makûs emelli yazılım ile iCloud Keychain bilgi tabanı, kredi kartı bilgileri, kripto para cüzdanı kimlik bilgileri, tarayıcı belirleme bilgileri, evraklar ve bunun gibi bir hayli şahsi bilginin risk altında olduğunu söyleyebiliriz.
Bu virüs yazılımının Mac bilgisayarlara yerleşmesi gidişatında kullanıcıların tehlike altında olacağı sarih bir biçimde görülüyor. Hücumlarına weed.dmg isimli bir yükleyici dosyası kullanarak başlayan MacStealer, açtığınızda, seans açma kimlik bilgilerinizi toplayan ve bunları duyarlı bilgilerinize ulaşmak için kullanan, daha sonra sıkıştırılmış ve bilgisayar korsanı tarafından hakimiyet edilen bir sunucuya sevk edilen sahte bir şifre istemi başlatıyor. Çalınan bilgiler daha sonra ise özel bir Telegram kanalında yayınlanıyor.
macOS Ventura 13.3 aktüellemesi geldi: İşte yenilikler!
Neyse ki, MacStealer, Mac bilgisayarların iCloud Keychain veritabanını ele geçirse de içinde depolanan şifreleri çıkaramadığı tespit edildi. Bunun sebebi ise iCloud Keychain’in gizlediği tüm bilgileri şifrelemesi olarak gösteriliyor. Saldırganlar vaziyet böyle olsa da henüz niyetlerinden bırakmış değil.
MacStealer sistemini geliştiren bireyler gelecek versiyonlarla daha fazla bilgiye erişmeyi tasarlıyor. Bilgisayar korsanları, uygulamanın ileriki versiyonlarında kripto para cüzdanları boşaltabileceklerini ve bir kullanıcı hakimiyet oturumu oluşturacakları iddiasında. Geliştiriciler şu anda MacStealer yazılımını 100 dolarlık bir maliyetten elden çıkarıyor.
MacStealer ve eşi öteki Mac makûs emelli yazılımlarından korunmak için ise kullanıcıların makinelerini aktüel yakalamaları gerekiyor. Ayrıca sadece emin kaynaklardan uygulama yüklemeleri de bir öteki ehemmiyetli nokta. Peki siz Mac bilgisayarlar ve bu cins virüs yazılımları hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.
M2 MacBook Air, 3 ayda neler yaşattı?