Ulusal Eğitim Bakanı Mahmut Özer, bugün Liselere Geçiş Sistemi’ne Lgs müracaatların başladığını belirterek, zelzele bölgesindeki talebelerin, isterlerse bölgelerindeki şehirlerinde, ilçelerinde ve mekteplerde, istemezlerse değişik şehirlerdeki istedikleri mekteplerde imtihana girebileceklerini söyledi.
Malatya’nın Battalgazi ilçesindeki Şehit Aytaç Altunörs İlk ve Ortaokulu’nda analizlerde bulunan Özer, gazetecilere, zelzeleden sonra eğitimi klasikleştirmek için her türlü temkini aldıklarını kaydetti.
Okulları açmadan evvel çadır ve konteynerlerde eğitimin sürdürülmesi için her türlü yardımı sağladıklarını ve psikolojik yardımı depremzedelere eriştirmeye çalıştıklarını ifade eden Özer, zelzelenin etkilediği şehirlerdeki eğitim ve öğretimin, muhtelif tarihlerde başlatıldığını anımsattı.
Malatya’daki tüm ilçelerde eğitim başladı
Zelzelenin en çok etkilediği 4 şehirdeki eğitime tanımlanan ilçelerde devam ettiklerine dikkati sürükleyen Özer, “Mesela geçen hafta haysiyetiyle Malatya’da 8 ilçemizde, Hatay’da 7 ilçemizde, Adıyaman’da çok rakamda ilçemizde ve Kahramanmaraş’ta 2 ilçemizde eğitim ve öğretime başlamıştık. Öğreniyorsunuz o tarihten itibaren eğitim ve öğretim başlanmasına valiliklerimize vazgeçmiştik. Malatya’da tüm ilçelerde bugün haysiyetiyle 156 mektepte eğitim ve öğretim başlamış bulunuyor. Başka Bir Deyişle Malatya’da eğitime başlanmamış hiçbir ilçemiz bulunmuyor. Özellikle Etraf, Şehircilik ve İklim Farklılığı Bakanlığımızca sağlam raporu verilen mekteplere öncelik verilerek, onlar birinci kademede devreye sokuldu ve süratli biçimde eğitim ve öğretim başladı.” dedi.
Özer, Battalgazi ilçesindeki bir mektebi ziyaret ettiklerini aktararak, talebelerin mutlu olduğunu dile getirdi.
Öğretmenlerin ise büyük coşku dinlediğine işaret eden Özer, laflarını şöyle sürdürdü:
“Bölgede biz eğitimi ne kadar süratli bir biçimde klasikleştirirsek hayat sıradanlaşacaktır. Zira eğitim sektörünün etrafında bir hayli sektör var. Bu emelle her türlü ihtimalimizi seferber ettik ve dayanağı da veriyoruz. Özellikle talebelerimizin kitap, kırtasiye ile alakalı hür cinsli yardımını karşılıyoruz. Öbür taraftan Malatya’daki 5 ilçemizde artık ağırlıklı olarak taşımalı eğitim ve öğretimi sürdürüyoruz. Zira 156 mektepte eğitim ve öğretim başladığı için öbür mekteplerde okuyan talebelerin aileleri güçlük sürüklemesin diye talebelerimizi buraları taşıyoruz. Bölgemizde özellikle 8. ile 12. sınıflara, LGS ve YKS’ye hazırlanmalarıyla alakalı da çok ciddi destek veriyoruz. Bugün haysiyetiyle 3 bin 25 noktada takribî 129 bin talebemize LGS, YKS hazırlanma yardımı veriyoruz. Bu desteklerimizin kalitesini ve kapasitesini her geçen gün artıracağız. Bugün de bildiğiniz gibi LGS’ye müracaatlar başladı. 3 Nisan ile 13 Nisan tarihleri arasında öbür şehirlerdeki talebelerimizin, otomatik olarak kendi mekteplerinde imtihana gireceği için kayıtları otomatik olarak yapılacak. Ama bölgemizdeki talebelerimiz isterlerse bölgelerindeki şehirlerinde, ilçelerinde, mekteplerde, istemezlerse değişik şehirlerdeki istedikleri mekteplerde imtihana girebilecekler.”