OECD’nin son raporunda küresel ekonomik gelişmeye ait daha iyimser hipotezlere yer verildi. Raporda, Türkiye’nin de zelzelelerin ardından yine inşa süreciyle derlenme sürecine girebileceği belirtildi.Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı OECD, 2023 Mart ayı Ekonomik Görünüm raporunda küresel ekonomik sihrime hipotezlerini yükseltti. Kasım ayında yüzde 2,2 olarak öngörülen sihrime, Cuma günü açıklanan raporda yüzde 2,6’ya yükseltildi. OECD’nin 2022 hipotezlerinde küresel sihrime oranı yüzde 3,2 olarak öngörülmüştü.
OECD’nin “Kırılgan bir iyileşme” başlıklı raporunda, “İş dünyası ve harcayıcı duyarlılığının iyileşmeye başlaması, düşen besin ve enerji maliyetleri, ayrıca Çin’in tamamen yine açılmasıyla daha pozitif işaretlerin görülmeye başlandığı” belirtildi.
Alt doğrultulu meyil devam ediyor uyarısı
Bununla beraber, OECD, bu büyümenin kırılganlığına da dikkat çekti. Raporda, “Tehlikeler bir nebze daha balanslı hale geldi, ancak alt doğrultulu meyil devam ediyor” ifadelerine yer verildi. Raporda, Ukrayna’daki savaşın getirdiği bilinmeyenliğe, enerji piyasaları üzerinde yine baskı oluşması tehlikesine ve yükselen faiz oranlarının tesirine de değinildi.
OECD raporunda, Amerika Birleşik Devletlerindeki bölgesel bankalar da dahil olmak üzere bankacılık sektörünün bazı kısımlarında daha sıkı para siyasetinin tesirine dair işaretlerin görülmeye başlandığı da belirtildi. Parasal sıkılaştırma, geçen haftaSilikon Vadisi Bankası’nın yüksek faiz oranları sebebiyle maliyetleri düşen bonolardan 1 milyar 800 milyon dolar hasar etmesinin ardından batmasıyla ilişkilendiriliyor.
“Enflasyon Türkiye ve Arjantin’de çok yüksek”
OECD’nin raporunda manşet enflasyonun düştüğü belirtilerek, buna rağmen çekirdek enflasyonun “hizmet maliyetlerindeki çoğalış, bazı sektörlerdeki yüksek marjlar ve sıkı işgücü piyasalarından kaynaklanan maliyet baskıları sebebiyle hala yüksek olduğu” kaydedildi.
Enflasyon oranlarında ülkeler arasında keskin bir değişikleşmenin de devam ettiğine dikkat çekilerek, “Çin ve Japonya’nın da aralarında olduğu bazı Asya ekonomilerinde enflasyon hala oranla düşük seviyelerdeyken Türkiye ve Arjantin’de çok yüksek” denildi.
Türkiye’de 2024’te derlenme beklentisi
Raporda ayrıca Türkiye’deki ekonomik faaliyetlerde, yaşanan zelzelelerin büyük devirici tesiri sebebiyle 2023’ün ilk aylarında keskin gerileme öngörülürken yine inşa sürecinde tüketmelerin çoğalmasıyla derlenme beklendiği kaydedidi. Ekonomik sihrime 2023’ün tamamı için yüzde 2,8, 2024 için de yüzde 3,8 olarak öngörüldü.
Örgütün Kasım 2022 tarihli Üçüncü Çeyrek Küresel Görünüm Raporu’nda Türkiye’nin 2023 seneyi için sihrime hipotezi yüzde 3, 2024 seneyi için yüzde 3,4 olarak açıklanmıştı.
DW Türkçe’ye manisiz nasıl erişebilirim?