Fransa’da hükümetin emeklilik yaşını 2 sene yükselterek 62’den 64’e çıkarmayı kapsayan yasa tasarısını oylama yapmadan Meclisten geçirme kararı, ülkede 16 Mart’ta başlayan şovlarla bir hayli defa protesto edildi. Şovlara sert müdahale eden polis ile protestocular arasında bir hayli şiddet hadiseyi yaşandı. Protestolarda 1000’den fazla birey nezaretine alınırken, reformun gündeme geldiği ocaktan bu yana ülke genelinde milyonlarca bireyin katıldığı bir hayli kitlesel grev ve protesto şovu düzenlendi.
Paris’te çöp toplayıcıları da greve gitmiş başşehirde 10 binden fazla çöp istifi birikmişti. Günlerce yerde kalan çöpler sebebiyle Paris caddelerinde fareler sık sık göze çarpmaya başlamış, hükümet, gidişatın kamu sıhhatini tehdit eder hale geldiğini korunarak greve tepki göstermişti. Çöp istifleriyle dolan Paris caddeleri beynelmilel medyada ve sosyal medyada uzun müddet gündem olmuştu. İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, Paris Valiliği’ne, grevdeki çöp toplayıcılarından minimum bir kadro oluşturulması için “güçle çalıştırma” prosedürünü devreye alması yönergesini vermişti.
Ancak Fransız televizyon kanalı BFMTV’nin haberine göre, bir hayli sendikanın çatı kuruluşu Genel İş Sendikası CGT, bünyesindeki paklik çalışanlarının 13 Nisan’da vakitsiz grev başlatacağına ait Paris Belediyesi’ne bildirimde bulundu. Belediye Başkanı Anne Hidalgo’ya yazılan deklarasyonda, sektör çalışanlarının hükümetin kavgalı emeklilik reformuna karşı greve yoğun katılım göstermesi istenildi.
Yazıda, çöp toplayıcıların 6 Nisan’da ülke genelinde tertip edilecek grevlere de katılacağı iletildi. Öteki yandan, Belediye Başkanı Hidalgo da reformun çekilmesini arz etmesi ve grevlere destek vermesini öğreniliyor. Ayrıca mevzubahisi vakitsiz grev kararı, Tüzük Konseyi’nin araştırdığı reforma ait kararını vereceği 14 Nisan’dan dün alınması bakımından sembolik ehemmiyet taşıyor. Konsey 14 Nisan’da reform için ya “yeşil ışık” yakacak ya da reformun geri çekilmesini arz edecek.