REKABET Müesseseyi Başkanı Birol Küle, “Zelzeleden etkilenen 11 şehrimizde piyasalarda yaşanabilecek rekabet meselelerinin tespitine dönük bir tahlil süreci başlattık” dedi.
Rekabet Müesseseyi Başkanı Birol Küle, zelzele trajedisinden etkilenen 11 şehirde piyasalarda ortaya çıkabilecek rekabet meselelerine ait yazılı açıklama yaptı. Küle, zelzelenin yaralarını sarmak üzere devletin alakalı tüm üniteleri ve pek çok sivil toplum kuruluşunun seferberlik halinde olduğunu belirterek, “Zelzelenin yaşam alanlarında alana getirdiği büyük tahribatın giderilmesi yanında, zelzeleden etkilenen 11 şehrimizin ülkemizin gayri safi yurt içi hasılasına yüzde 10’dan fazla katkı sağladığı dikkate alındığında, bölgenin hızla yine inşası hem bölge şehirlerimiz hem de ekonominin geneli için son derece ehemmiyetli. Bölgede ekonomik ve sosyal yaşamın süratle derlenebilmesi şüphesiz evlerin ve iş yerlerinin yine inşa sürecinin süratine bağlı. Böylesi büyük bir harekâtın zaferi için ise tedarik zincirlerinin sağlığının ve aralıksızın sağlanması hayati ehemmiyete sahip. Bu bakımdan başta inşaat ve lojistik olmak üzere, belli sektörlere karşı oluşan ani ve yüksek arz karşısında kamu ve özel sektör kaynaklarının en faal biçimde kullanılabilmesinin temin edilmesi lüzumlu” ifadelerini kullandı.
Birol Küle, dünyada da rekabet otoritelerinin, mucizevi yarıyıllarda bu cins temkinler aldığına işaret ederek, “Misalin Japonya’da yaşanan büyük doğu Japonya zelzeleyi trajediyi sonrasında Japonya Adaletli Ticaret Kurulu tarafından, yaşanan faciadan çıkar sağlama emeliyle maliyet kartellerine müracaat etmeye ve egemen gidişatın makûsa kullanılmasına karşı girişimleri uyaracak kalitede adımlar atıldı. Bunun yanında, çıkarılan muhtelif beyannamelerle, afet bölgesine takviye malzemelerinin eriştirilebilmesi için girişimler arasında sağlanan koordinasyonun rekabet kanunları bakımından evhama yol açmayacağı ve muhtelif iş birliklerinin rekabet kanunundan muaf yakalanacağı belirtildi. Yapılan bu çalışmalar, hem bölgenin süratli bir biçimde kalkınmasında sektörler arasındaki koordinasyonu sağlarken hem de bu yarıyılı bir fırsata çevirmeye çalışan ve rekabetin kuruluş edilmesine hasar vermeyi kasteden girişimler bakımından uyarıcı bir kaliteye sahipti. Dolayısıyla özetle yine ifade etmek gerekirse, müessesemiz tarafından başlatılan sektör analizi süreciyle de zelzele bölgesinde gerek sosyal gerekse iktisadi derlenme sürecini geciktirebilecek muhtemel rekabetçi meselelerin hızla tespit edilerek, gerektiğinde alakalı öbür kamu müessese ve kuruluşlarıyla da eşgüdüm sağlanmak suretiyle proaktif adımların atılabilmesinin sağlanmasına kastediyoruz. Böylece bir yandan bazı girişimlerin bu yarıyılı ‘fırsatçılığa çevirmek’ suretiyle rekabeti kısıtlayıcı, bozucu faaliyetlerde bulunmalarını önlemeyi; öbür yandan ise bölgenin yine imarı ve inşası düzeyinde girişimler arasında hakikatleştirilebilecek iş birliklerinin rekabetçi biçimde planlanması için lüzumlu kılavuzluğu sağlayabilmeyi hedefliyoruz” açıklamasında bulundu.