Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 14 Mayıs’ta yapılacak tercihlerde aday olmasına itiraz eden İyi Parti, DEVA Partisi ve Memleket Partisi’nin Yüksek Tercih Heyeti’na Yüksek Seçim Kurulu ilettiği arzuhaller değerlendirildi. Milyonlar verilecek kararı merakla beklerken, Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener, kameralar karşısına geçerek alınan kararı açıkladı.
Ahmet Yener, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yine adaylığına yapılan itirazların değerlendirilerek rey birliğiyle yalanlandığımı belirtti. Yener, “Erdoğan’ın cumhurbaşkanı adaylığının önünde mani yok.” dedi.
Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Yener’in açıklamalarından öne çıkanlar şu biçimde:
Öncelikle Halk İttifakı’nın kendi partilerinin ismini kullandığı yapmış olduğu itiraz öncelikle değerlendirmiş, rey çokluğuyla Halk partisinin kullanılmaması istikametindeki arzının reddine karar verilmiş. Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği tercihine dönük olarak Tercih takvimindeki sürece göre Resmi Gazete’de cumhurbaşkanı adayları bülten edilmiş, dün ve bugün yapılan çalışmalarda itirazlar değerlendirilmiştir.
Kılıçdaroğlu’nun, Muharrem İnce’nin ve Erdoğan’ın geçici aday listesinde yapılan itirazları bulunmuştur. Heyetimiz her 3 adaya müteveccih olarak yapılan itirazları değerlendirmiş ve değerlendirme neticesinde 77. 101. 116 maddeleri ve 6271 rakamlı Cumhurbaşkanlığı tercihi yasayı beraber değerlendirilmiş, ve yapılan değerlendirme neticesinde rey birliğiyle her üç adayın adaylıklarına müteveccih itirazın reddine karar verilmiştir.
Kesin listelerin Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından heyetin tercih takvimine göre yarın da cumhurbaşkanlığı tercih propaganda yarıyılı başlayacak.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın adaylığına ilk itiraz İyi Parti’den kazançken, parti kurmayları Yüksek Seçim Kuruluna giderek Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın üçüncü defa cumhurbaşkanı adayı olmasına ait itiraz arzuhali vermişti. Arzuhal teslimi evvelinde açıklamalarda bulunan İYİ Parti Lafçısı Kürşad Zorlu “1982 Anayasası’nın ilk halindeki tertip etme de ‘Bir kimse iki kez cumhurbaşkanı seçilemez’ biçimindedir. Sonra 2007 senesinde ve 2017 senesindeki farklılıkla da üzerinde hiçbir oynama yapılmayan husus şudur: ‘Bir kimse iki kez cumhurbaşkanı seçilemez.’ Yeniden Cumhurbaşkanlığı Tercih Yasayı’nda da aynı ifade yer almaktadır. Bu farklılıklar yapılırken geçici bir madde de konulmamıştır” ifadelerini kullanmıştı.
İYİ Parti’nin ardından DEVA Partisi ve Memleket Partisi de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın adaylığına ait itiraz da bulunurken AK Parti cephesinden yapılan açıklamalarda ise adaylığında rastgele bir mani bulunmadığı vurgulanmıştı. Eş bir açıklama da Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’dan kazançken, açıklamada şu ifadeler yer verilmişti. “Gerek Tüzük hukukunun temel prensipleri, gerek yorum usulleri, gerek kanunuma dokümanları gerek ise Tüzük Duruşması içtihadı uyarınca Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın 14 Mayıs 2023’te yapılacak Cumhurbaşkanlığı tercihlerinde Cumhurbaşkanı adayı olması ve cumhurbaşkanı seçilmesinin önünde hiçbir anayasal ya da legal mani yoktur. Politik hesaplarla ya da Tüzüğe ters yorumlarla Tüzük kararları değişmez ve değiştirilemez. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın 14 Mayıs 2023’te yapılacak Cumhurbaşkanlığı tercihindeki cumhurbaşkanı adaylığı, Tüzük’nın yeni 101’inci maddesine göre ikinci adaylığıdır. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın 14 Mayıs 2023 tercihlerinde cumhurbaşkanı adayı olması anayasal hakkıdır. Bu hakkını kullanmasının önünde de hiçbir anayasal ya da kanuni mani yoktur. Ayrıca bu hakkın kullanımı da Tüzük’nın güvenceyi altındadır.”