Fransa’da Macron hükümeti, münazaralı emeklilik reformunda meclis onayı riske girince meclisi baypas etme imkânı tanıyan özel tüzük maddesini devreye soktu. Kararın protestoları daha da yoğunlaştırması bekleniyor. Fransa’da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron hükümeti, emeklilik yaşını 62’den 64’e yükselten ve ülke içinde yoğun protestolara neden olan yasa tasarısını meclis onayı olmaksızın yürürlüğe sokma kararı aldı. Fransız tüzüğünün 49.3’üncü maddesi, bir yasa tasarısının muhalefet tarafından bloke edilmesi vaziyetinde, kanunuma sürecini süratlendirmek için hükümete meclisi baypas etme olanağı sağlıyor.
Fransa Senatosu mevzubahisi tasarıyı Perşembe günü kabul etmiş, ancak hükümet ve muhalefetten milletvekillerinin tasarı ile alakalı çekincelerini dile getirmelerinin ardından Macron’un meclisin alt kanadı Milli Meclis’te çoğunluğa erişememe tehlikeyi doğmuştu.
Tansiyonun son derece yüksek olduğu bugünkü seansta, mecliste konuşan Başbakan Elisabeth Borne, “Mecliste 175 saatlik müzakerelerin boşuna yapılmış olması tehlikesine giremezdik” ifadelerini kullandı. Borne’un konuşmasını protesto eden muhalefet milletvekillerinden kimileri Başbakan’ı yuhalarken bir kısmı Fransa Milli Marşı’nı söyledi.
Gerilim daha da tırmanabilir
Tasarının kabulünden evvel açıklamalarda bulunan sendikalar ve politik uzmanlar, meclisin devre dışı vazgeçilmesi vaziyetinde karşıt grupların radikalleşebileceği ve kanunun demokratik meşruiyetinin denetlenebileceği ihtarında bulunmuştu.
Aşırı sağcı politikacı Marine Le Pen, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bu hükümet için bütün bir fiyasko, bir demokrasi darbesi” ifadelerini kullanarak Macron hükümetinin “başından beri mecliste çoğunluğa sahip olduğu kusuruna düştüğünü” söyledi.
Fransa’da yapılan kamuoyu araştırmaları, milletin üçte ikisinin emeklilik kanunundaki reformu yalanladığını ortaya koyuyor.
AFP / ET,BK