NEW Orta Amerika ülkelerine yapacağı 10 günlük ziyaret evveli Çin’in itirazlarına rağmen Amerika Birleşik Devletlerinin New York kentinde gayriresmi temaslar asıllaştıran Tayvan lideri Tsai Ing-wen, Çin’in gerilimi tırmandırdığını, ülkesinin ise barıştan yana olduğunu korundu.
Tsai, ziyaretine ait Twitter’dan paylaşımlarda bulundu.
Washington merkezli düşünce kuruluşu Hudson Enstitüsünün New York’taki merkezince Küresel Liderlik Ödülü’ne layık görülen Tsai, burada yaptığı konuşmada, “Bu ödül, Tayvan milletinin muazzam güçlükler karşısında gösterdiği dayanıklılığa bir methiye kalitesinde.” ifadesini kullandı.
Tsai, “Çin’in gerilimi tırmandırdığı apaçık.” diyerek, Tayvan milletinin ise çatışma değil, barış istediğini, bunun yolunun da kuvvetlenmekten geçtiğini korundu.
Öteki yandan Birleşmiş Milletler BM ve alakalı beynelmilel kuruluşların bünyesinden dışlanmaya devam ettiklerini söyleyen Tsai, bunun haksızlık olduğu görüşünü dile getirdi. Tsai, “Tayvan’ın beynelmilel organizasyonlara katılımını basitleştirmek için öteki demokrasilerin yardımına lüzumu var.” biçiminde konuştu.
Tayvan Boğazındaki kararsızlığın tüm dünya için ekonomik ve güvenlik tehlikeyi oluşturduğuna işaret eden Tsai, bu kapsamda güvenliğin yanı gizeme ekonomik işbirliklerinin de geliştirilmesi gerektiğini söyledi.
Otoriterliğe karşı tek başlarına gayret edemeyeceklerini kaydolan Tsai, bu kapsamda Amerika Birleşik Devletleri ve eş düşünen demokrasilerle beraber hareket edeceklerini belirtti.
Tsai ayrıca Twitter’dan yaptığı paylaşımlarda, New York ziyaretinin ikinci gününde Tayvanlı teşebbüsçüler tarafından işletilen mağaza ve pastaneyi ziyaret ettiğini ve Tayvan’ın BM nezdindeki temsilcileriyle toplandığını bildirdi.
Tsai’nin ziyaretleri
Tsai, 1-3 Nisan’da Guatemala’yı, 3-5 Nisan’da Belize’yi ziyaret edecek. Bu kapsamda Tsai, Amerika Birleşik Devletlerine “transit geçiş” bahanesiyle gayriresmi bir ziyaret gerçekleştirdi.
Tayvan lideri, ziyaretlerinde, Guatemala Devlet Başkanı Alejandro Giammattei ve Belize Başbakanı John Briceno ile görüşecek, Tayvan’ın Ekonomi ve Kültür Temsilcilikleri yetkilileri ile bu ülkelerde yaşayan Tayvanlılarla bir araya gelecek.
Belize ziyareti dönüşünde ise Los Angeles şehrine uğrayarak Ronald Reagan Kütüphanesi’nde tertip edilecek buluşmada konuşacak Tsai’nin, Amerika Birleşik Devletleri Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy ile görüşmesi bekleniyor.
Çin Devlet Konseyine bağlı Tayvan İşleri Büroyu Lafçısı Cu Fınglien, “Şayet Tayvan lideri Tsai, McCarthy ile buluşursa, bu ‘tek Çin’ prensibini ihlal eden bir provokasyon olur. Bu gidişatta kararlı karşı ihtiyatlar alırız.” ifadesini kullanmıştı.
Çin’in topraklarının parçası olduğunu korunduğu Tayvan, Çin Halk Cumhuriyeti’nin kurulduğu 1949’dan bu yana fiili bağımsızlığa sahip bulunuyor. Çin ana karası ile Tayvan arasında iç savaşın ardından ortaya çıkan ayrılık hala devam ediyor.
Pekin, “tek Çin” prensibini vurgulayarak Tayvan’ın dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik ilişkiler kurmasına, Birleşmiş Milletler ve öteki beynelmilel kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor, kendisini tanıyan ülkelerin Tayvan ile diplomatik ilişkileri kesmesini koşul koşuyor.