Yerli savunma sanayii firmaları tarafından havacılık alanında peş peşe atılan süratli adımlar sayesinde 2022 senesinde dünyanın en çok insansız hava vasıtayı satan ülkesi Türkiye oldu. Türkiye, 2023 senesinde de yeni ürettiği savaş teknolojilerinin ihracatına devam ediyor.
İnsansız hava vasıtayı ihracatı yeni ülkelere taşınıyor!
Türkiye, son yarıyılda savunma sanayine yaptığı yatırımlarla beraber İsrail’i geride vazgeçerek Amerika Birleşik Devletleri ve Çin’in ardından dünyanın en büyük İHA-SİHA üreticisi konumuna erişti. Bir Hayli ülkeye insansız hava vasıtayı ihracatı yapan Türkiye, 24 adet ANKA’yı da yeni bölgelere eriştirmeyi muvaffak oldu.
Türkiye exported 24 x ANKA UCAVs to Algeria, Indonesia and Chad.MTOW: 1.700 kgPayload Capacity: 350+ kgEndurance: +30 Hours pic.twitter.com/RiaxCeYGl7— Clash Report @clashreport February 25, 2023
Türkiye exported 24 x ANKA UCAVs to Algeria, Indonesia and Chad.
MTOW: 1.700 kg
Payload Capacity: 350+ kg
Endurance: +30 Hours pic.twitter.com/RiaxCeYGl7
— Clash Report @clashreport February 25, 2023
Clash Reports tarafından paylaşılan gönderiye göre 24 adet ANKA; Cezayir, Endonezya ve Çad’a ihraç edildi. Cezayir 12, Endonezya 10, Çad ise iki adet ANKA SİHA siparişi vermiş vaziyette. Böylece Türkiye, insansız hava vasıtayı ihraç ettiği ülkelere yenilerini ilave etmiş oldu. İlerleyen yarıyılda bu güzergahta yeni ihracatların da yapılması bekleniyor.
Savunma sanayii ihracat rekoru kırıldı!
ANKA’lar sahip olduğu değişik özellikler ile geçmişte yararlılığını ispatlamıştı. Mayın arama ve tespit özelliği kazanan insansız hava taşıtının Ukrayna’nın Odessa sahiline Ruslara karşı yerleştirdiği ve kendiliğinden koparak ! boğazlara kadar gelen mayınların tespitinde kullanıldığı açıklanmıştı.
ANKA insansız hava taşıtının ihracatı bir hayli ülkeye yapılırken, bu taşıtların yapımı artık yurtdışına da taşınıyor. Geçtiğimiz sene TUSAŞ tarafından yapılan açıklamaya göre ANKA İHA’ların yapımı için Kazakistan Engineering işletmesiyle anlaşıldı.
ANKA-S özellikleri
Otonom uçuş hakimiyet sistemi
Otomatik iniş-kalkış sistemi
Yüksek süratli bilgi bağlantısı
Acil vaziyet alanlarına iniş
Buz temkine kabiliyeti
Radar: Aselsan Sar
Kanat sarihliği: 17.5m
Uzunluk: 8.6m
Yükseklik: 3.25m
Azami sürat: 217 kilometre/s 117 knot,135 mph
Havada kalma süresi: 30+ saat
Toplam Kalkış Ağırlığı: 1.700 kg
Faydalı yük kapasitesi: 350+ kg
Maksimum irtifa: 30 bin ft
Anten erimi: 250+kilometre
ANKA-S uydu bağlantısı sistemine sahip. Bu sayede erim sınırı olmadan dünyanın her yerinden hakimiyet edilebiliyor.
Türkiye, SİHA ve İHA yapımı ile dünyada ehemmiyetli bir konuma erişmiş vaziyette. Peki siz insanzı hava taşıtlarının ihraç edilmesi hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz. Alakalı videoyu ise alttan izleyebilirsiniz.
İnsansız savaş uçağı Bayraktar KIZILELMA’ya yakından baktık!